Tineri din mai multe localități s-au întrunit la Chișinău pentru a afla mai multe despre inginerie, IT și robotică
IT şi Ştiinţă 1 noiembrie 2023, 20:07 | 1360

Tineri din mai multe localități ale țării s-au întrunit la Chișinău pentru a participa la lecții de inginerie, IT și robotică. La sfârșit de curs, aceștia vor trece de anumite testări, iar cei mai buni vor fi mentori pentru alți tineri din Moldova. Organizatorii laboratorului de educație „STEAM pe Roți” își propun ca toți tinerii să aibă acces la inovații, chiar dacă nu dispun de tehnologii moderne.

Mentorii spun că la sfârșit de curs, tinerii instruiți vor avea oportunitatea de a prezenta cunoștințele acumulate în fața altor persoane din Moldova.

PAULA POPESCU, coordonatoare proiect: "Scopul nostru este să promovăm științele, ingineriile, arta și matematica în rândul tinerilor."

VALERIU DRĂGĂLIN, mentor: "Aici tinerii nu doar dobândesc competențe despre tehnologiile informaționale. În același timp, noi vrem ca ei să transmită aceste informații la alții."

Organizatorii proiectul susțin că și-au dorit să ajungă la fiecare tânăr interesat de noile tehnologii. Timp de mai bine de un an, proiectul „STEAM pe Roți” a ajuns în fiecare raion din Moldova, iar în prezent mentorii merg prin localități în funcție de solicitări.

MIHAELA IURAȘCU, administratoare TEKEDU: "Scopul nostru este să oferim cunoștințe și educație digitală tinerilor din Republica Moldova. La moment, peste 10 mii de tineri au participat la activitățile programului, din peste 130 de localități din întreaga țară. Deja când ne uităm la harta Republicii Moldova, nu există raion în care nu a ajuns laboratorul la moment."

ALEXANDRU PETROV, reprezentat UNICEF Moldova: "Noi mergem în toate localitățile mai îndepărtate, care nu au acces la internet. Toate localitățile cu o infrastructură educațională mai puțin dezvoltată. Noi venim, organizăm, copiii sunt fericiți, iar după asta unii primesc informația ca să avanseze în cunoștințele TIK sau în cunoștințele STEAM."

Proiectul „STEAM pe Roți” a fost lansat în 2022, cu sprijinul UNICEF Moldova, Serviciului de Dezvoltare Liechtenstein, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Global pentru Copii.

Opinia ta contează. Comentează!