Instituția prezidențială susține că Maia Sandu nu a primit premiul bănesc în valoare de 30 de mii de euro
Politic 18 ianuarie 2024, 20:07 | 737

Subiectul celor 30 de mii de euro, pe care i-ar fi primit drept premiu președintele Maia Sandu la un eveniment desfășurat la Timișoara, a generat discuții aprinse în spațiul virtual și nu doar. În replică, Președinția afirmă că Maia Sandu nu a primit premiul bănesc, deoarece legea îi interzice acest lucru. În același timp, legislația nu este destul de clară în contextul premiilor bănești. Cel puțin, președintele Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, nu poate spune dacă acest lucru este legal sau nu.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități: "Nu este vorba despre un premiu, care este ilegal. Legea integrității spune că banii nu pot fi acceptați, nu este un cadou admisibil sau nu este ceva care se admite, dar acum dacă îl calificăm, nu este cadou, este parte a unui premiu. Vine o diplomă cu suma respectivă de bani, ceea ce nu este reglementat expres de legislație."

Responsabilii de la Președinție ne-au trimis un mesaj, în care se arată că Maia Sandu nu a primit premiul bănesc, iar în momentul în care va fi clar dacă legea permite recepționarea acestuia, instituția prezidențială va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse.

MESAJUL PREȘEDINȚIEI: "Astfel de premii, din punctul nostru de vedere, nu se încadrează în noțiunea de cadouri, prevăzută în legislația națională. Pentru a clarifica orice suspiciune, instituția prezidențială a trimis un demers către CNA ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislația tratează astfel de situații."

A precizat Președinția într-un mesaj special pentru postul nostru de televiziune.

Sâmbătă, 13 ianuarie, președintele Maia Sandu a primit premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”. Șefa statului susține că premiul acordat de autoritățile municipiului Timișoara, care vine însoțit de 30 de mii de euro, reprezintă „o apreciere pentru felul în care cetățenii Republicii Moldova își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație”.

Opinia ta contează. Comentează!