Regimul de la Tiraspol și Centrala de la Cuciurgan nu au reluat livrările de electricitate spre malul drept al Nistrului
Politic 2 noiembrie 2022, 15:35 | 649

Deficitul de curent continuă. Regimul de la Tiraspol și Centrala de la Cuciurgan nu au reluat livrările de electricitate spre malul drept al Nistrului. Întreprinderea de stat Energocom cumpără din ce în ce mai mult curent de pe bursa românească la prețuri mult mai mari decât energia achiziționată prin contract, tot din România, dar la prețuri comparabile cu cele din stânga Nistrului. Aceste contracte nu acoperă însă întreg consumul malului drept.

Dacă pentru ziua de marți, Energocom a procurat în regim de urgență 5 mii 530 de megawați de curent de pe bursa română de electricitate, atunci pentru miercuri au fost achiziționați peste 7800 de megawați. Potrivit datelor oferite de Energocom într-un răspuns pentru Jurnal TV, peste 62% din curentul, pe care-l consumăm acum, este achiziționat de pe bursă. Aceste livrări de urgență sunt în medie de trei ori mai scumpe decât cele contractate în regim obișnuit.

DATELE FURNIZATE DE ENERGOCOM: "Deficitul de energie electrică al malului drept, pentru 2 noiembrie, constituie aproximativ 1700 megawați/oră, ceea ce reprezintă în jur de 14% din consum. Imposibilitatea acoperirii deficitului în proporţie de 100% a fost cauzată, în mare parte, de limita de capacitate a interconexiunii România-Republica Moldova, care este în prezent de 450 de megawați pe oră. În acest context, Energocom vine cu îndemnul de a continua consumul responsabil al resurselor energetice pentru a depăși criza existentă."

Se întâmplă în condițiile în care Gazprom ne livrează în luna noiembrie doar 51% din volumele agreate de gaze naturale, iar din cauza deficitului, Centrala de la Cuciurgan a sistat complet livrările de curent spre dreapta Nistrului. Asta în timp ce din gazul furnizat de Moldovagaz, regiunea transnistreană își generează energie electrică în volume depline în actualul sezon de încălzire. Anumite cantități de gaze încă mai consumă sectorul industrial. Șeful întreprinderii Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că cei de la Tiraspol fac anumite „jocuri”.

VADIM CEBAN, președintele Moldovagaz: "Eu consider că aici sunt anumite jocuri din partea lor. Ei trebuie să se conformeze la ceea ce este. Dacă este limitat volumul la toți, haideți toți să economisim. Dar nu așa cum ei în primele zile ale lunii octombrie au consumat tot normativul care lor li s-a dat, iar acum, la sfârșitul lui octombrie, hai să anunțăm „situație excepțională” și să ne jucăm cu contractul energetic. În opinia mea, nu este just și nu se comportă ca doi parteneri."

Vadim Ceban a mai declarat că Moldovagaz va putea achita Gazprom-ului plățile pentru luna noiembrie, dar și plata în avans pentru luna decembrie, fără a cere un nou ajutor financiar din partea Guvernului. Cât privește deficitul de energie electrică și costul foarte mare al curentului achiziționat de pe bursă, Republica Moldova ar putea beneficia de circa 30 de milioane de dolari pentru rambursarea achizițiilor de energie electrică. Anunțul a fost făcut de Agenția Statelor Unite ale Americii pentru dezvoltare internațională, care cooperează cu Guvernul de la Chișinău pentru a modifica un acord în acest sens. În afară de aceasta, Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, dar și Finlanda, Suedia și Islanda s-au angajat să ajute Ucraina şi Republica Moldova să-şi asigure aprovizionarea cu gaze naturale în timpul iernii.

Opinia ta contează. Comentează!