Numele lui Igor Dodon ar figura în dosarul Carinei Ţurcan, acuzată în Rusia de spionaj
Politic 30 ianuarie 2020, 20:16 | 2119

Președintele Igor Dodon ar figura într-o anchetă a FSB-ului din Rusia, în care este cercetată angajata corporației „Inter RAO” Carina Țurcan, acuzată de spionaj în favoarea Republicii Moldova. Declarația a fost făcută chiar de către Carina Țurcan, cetățeană a Rusiei, originară din Republica Moldova, într-un interviu pentru publicația electronică RBC de la Moscova. Ea a fost eliberată din detenție în urmă cu două săptămâni.

În primul său interviu de după eliberare, Carina Țurcan afirmă că dosarul în care este vizată a fost făcut la comandă, cazul conținând relatări ale unui martor secret din cadrul FSB. Ea a spus că este acuzată că a trimis informații serviciilor speciale moldovenești de trei ori, din august până în septembrie 2015. Ancheta nu ar fi stabilit însă metoda de transmitere a datelor și nu a fost găsit niciun mesaj trimis către serviciile de informații străine, susține tânăra.

DECLARAȚIA CARINEI ȚURCAN

Am fost acuzată că furnizez informații serviciilor speciale din Moldova. Am fost acuzată că în 2004 am fost recrutată de serviciile secrete din Moldova, iar în 2015 le-am oferit câteva informații, potrivit anchetei, care este un secret de stat. Nu am făcut nimic din toate acestea.

Sursa: rbc.ru

Carina Țurcan a mai declarat în interviu că în anchetă figurează și ”persoanele ei de contact”, printre care politicieni de la Chișinău și angajați ai unor corporații de stat din Rusia. În acea listă ar apărea și Igor Dodon, precum și fiul fostului președinte Vladimir Voronin. Femeia susține că îl cunoaște pe Dodon doar din întâlnirile comisiei interguvernamentale moldo-ruse, la care a participat în anii 2008-2009. Carina Țurcan a fost eliberată pe 16 ianuarie, după ce a stat încarcerată într-un penitenciar din Moscova mai mult de un an și jumătate. Totuși, ancheta care o vizează este în derulare, ea fiind supusă mai multor restricțiii de deplasare și comunicare cu martorii și cetățenii străini. Țurcan a fost cercetată pentru transferul de informații despre negocierile privind organizarea livrărilor de energie electrică din Rusia în Crimeea și Donbas. Potrivit ofițerilor operativi ai FSB, informațiile pe care Țurcan le-ar fi furnizat Chișinăului erau transmise ulterior serviciilor de informații ale NATO. 

Opinia ta contează. Comentează!