Deputații socialiști și comuniști sunt selectivi atunci când decid pentru cine să țină sau nu un minut de reculegere
Politic 29 februarie 2024, 15:29 | 719

Deputații socialiști și comuniști sunt selectivi atunci când decid pentru cine să țină sau nu un minut de reculegere, mai ales când e vorba de subiecte care ar putea să deranjeze regimul de la Kremlin. Un astfel de episod a avut loc și astăzi la ședința plenară a Parlamentului. Legislatorii BCS s-au ridicat în picioare în memoria oamenilor uciși în cei doi ani de război ruso-ucrainean, dar nu au făcut același gest pentru pricipalul oponent politic al lui Putin, care a murit în închisoare în codiții suspecte. Nu i-au aplaudat nici pe veteranii războiului de la Nistru, care au venit în Parlament.

În debutul ședinței plenare, deputații PAS le-au propus tuturor aleșilor să țină un minut de reculegere în memoria miilor de ucraineni uciși de Federația Rusă pe câmpul de luptă sau în localitățile și casele lor. „Mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și țara”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "E un război nedrept care a omorât deja sute de mii de oamenii și a distrus în întregime sate și orașe ucrainene. În tot acest timp, militarii și civilii își apără cu dreptate și dârzenie libertatea și țara. Datorită lor noi trăim în pace. Pentru sacrificiul lor, dar și pentru miile de civili omorâți de atacurile Federației Ruse, vă propun să ținem un minut de reculegere."

S-au ridicat în picioare toți cei prezenți în sală, inclusiv deputații BCS. După această inițiativă, niciunul dintre legislatorii opoziției nu au mai făcut acest gest și au refuzat să țină un minut de reculegere în memoria fostului opozant rus Alexei Navalnîi, care va fi condus mâine pe ultimul drum.

NATALIA DAVIDOVICI, deputat PAS: "Regimul lui Putin se teme acum de Navalnîi mai mult decât atunci când era în viață. Dragi colegi, propun să ținem un minut de reculegere în memoria lui Alexei Navalnîi, un om curajos și un politician cinstit."

De această dată socialiștii și comuniștii au preferat să rămână așezați. De asemenea, doar câțiva dintre ei i-au aplaudat în picioare pe veteranii războiului de la Nistru, care au luptat acum 32 de ani pentru independența Republicii Moldova.

Veteranii au fost onorați doar de câțiva deputați ai BCS, printre ei fiind Zinaida Greceanîi și Petru Burduja. Fostul șef de stat, comunistul Vladimir Voronin, a preferat să-i ignore pe cei care și-au riscat sau pierdut viața în războiul moldo-rus de la Nistru. Voronin a rămas așezat în fotoliul de deputat.

Opinia ta contează. Comentează!