PUTIN: Dacă Republica Moldova a ajuns să nu aibă lumină, asta nu e problema noastră
Politic 28 octombrie 2022, 19:21 | 4846

În toamna anului trecut, Gazprom le-a cerut negociatorilor moldoveni ca Republica Moldova să achite un preț de piață pentru gazele rusești, dar anume la insistențele Kremlinului, Alexei Miller ar fi acceptat solicitările oficialilor de la Chișinău. Declarația a fost făcută de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul ”Clubului de discuții Valdai”, un eveniment propagandistic anual în cadrul căruia liderul rus își propagă ideile politice și viziunile asupra subiectelor interne și externe. Deputatul PAS Radu Marian spune că, prin declarațiile sale, „Putin a recunoscut că deciziile ce țin de gazele naturale sunt politice și sunt luate anume de el”.

La discuțiile de la Moscova a participat și deputatul comunist Constantin Starîș. Acesta a vorbit măgulitor cu Putin, i-a transmis salutări de la membrii familiei lui și a criticat guvernarea de la Chișinău.

CONSTANTIN STARÂȘ, deputat comunist: "Eu reprezint opoziția parlamentară din Republica Moldova. Firește că reprezint opoziția, deoarece guvernarea noastră, spre nefericirea cetățenilor, preferă alte rute pentru deplasările externe. Drept urmare, astăzi noi, la Chișinău, am rămas fără lumină. Poate ar fi bine să ne întoarcem la ideea pe care Dumneavoastră ați lansat-o încă în 2001, să fie creat un spațiu unic economic, umanitar și cultural, care să se întindă de la Vladivostok la Lisabona?"

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei: "Da, desigur! Speranța moare ultima. Asta, de fapt, nu e ideea noastră. Deși atunci era vorba de acest spațiu până la Ural. Eu doar am transformat această idee a colegilor noștri francezi și a foștilor lideri francezi, ca acest spațiu să fie până la Vladivostok. De ce? Pentru că după Ural sunt oameni care au aceeași cultură. Asta e cel mai important. Din acest motiv, astăzi au loc aceste evenimente complicate, grele și tragice."

În cadrul aceluiași eveniment, Vladimir Putin a declarat că, în cadrul negocierilor de toamna trecută, dintre reprezentanții Chișinăului și conducerea Gazprom, anume el i-ar fi cerut lui Alexei Miller să accepte solicitările oficialilor moldoveni.

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei: "El (Miller) nu prea a fost de acord cu mine, dar a dat ascultare opiniei mele. Gazprom a mers în întâmpinare și a semnat contractul de livrare a gazelor în baza condițiilor oficialilor moldoveni, a Guvernului Republicii Moldova. La modul general, în ce ține de prețuri, noi am mers în întâmpinarea părții moldovene. Trebuie să plătească, desigur. Asta e evident! De ce s-a ajuns la situația că nu-i lumină în Moldova? Asta nu este problema noastră."

Într-o reacție la cele spuse de către Putin, deputatul PAS Radu Marian a declarat că acesta „a recunoscut indirect ceea ce știa toată lumea: deciziile ce țin de gazele naturale sunt politice și sunt luate de el”.

RADU MARIAN, deputat PS: "Putin vrea să se răzbune pe moldoveni, pentru că au ales pacea! Partea moldovenească a plătit cu regularitate toate livrările de gaze naturale din partea Gazprom, inclusiv în avans. În schimb, partea rusă a redus volumul de livrări de gaze naturale către Republica Moldova fără explicații, ceea ce a dus la deficitul de electricitate. Partea rusă, după începerea războiului, a orchestrat șantajul energetic pe piața europeană, care a dus la creșteri colosale ale prețurilor de piață."

Radu Marian a mai scris că și o eventuală decizie de a reduce/întrerupe livrările de gaze naturale în Moldova va fi tot o decizie politică.

Opinia ta contează. Comentează!