Maia Sandu, în vizită la Comrat
Politic 10 aprilie 2024, 19:43 | 713

Președintele Maia Sandu a fost azi într-o vizită de lucru la Comrat, unde s-a întâlnit cu mai mulți primari din autonomia găgăuză. Se întâmplă într-un moment tensionat, în care unii aleși locali din regiune se plâng că sunt intimidați de bașcanul Evghenia Guțul și de deputații din Adunarea Populară care o susțin. Vizita Maiei Sandu în autonomia găgăuză a fost marcată și de această dată de un protest al simpatizanților oligarhului fugar Ilan Șor.

Zeci de persoane aduse organizat au scandat lozinci antiguvernamentale, iar un grup de protestatari a încercat să intre în clădirea universității din Comrat, în timp ce Maia Sandu ținea un discurs în fața studenților. Zona a fost încercuită de poliție, iar manifestanții au fost împiedicați să pătrundă în instituția de învățământ. Aflată într-o vizită la Moscova, bașcanul Evghenia Guțul i-a reproșat șefei statului că a venit la Comrat tocmai atunci când ea este plecată.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul UTA Gagauzia: "De ce președintele nu vine cu o vizită oficială în Gagauzia, dar o face pe ascuns? N-a chemat bașcanul la întâlnire, ci doar persoanele alese de ea."

La Moscova, Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Konstantinov, au semnat un acord cu o bancă rusească, pentru ca locuitorii autonomiei găgăuze să poată utiliza cardurile „Mir” pentru transferuri din Rusia. Potrivit lui Guțul, este vorba de ajutoare pentru pensionarii din regiune, de la așa-numiții „parteneri strategici”. Guvernul de la Chișinău spune însă că este vorba promisiuni deșarte.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Oamenii din toată țara, dar și din autonomia găgăuză, au văzut că respectivele persoane nu au capacitatea să onoreze aceste promisiuni."

Deputatul din Adunarea Populară de la Comrat Alexandr Tarnavschi ne-a explicat că anterior Evghenia Guțul a mai încercat să aducă așa-numite ajutoare pentru pensionarii din autonomie printr-un transfer bancar. Era vorba de 15 milioane de lei oferite de un sponsor necunoscut din Federația Rusă. În opinia lui Tarnavschi, și această nouă inițiativă privind cardurile „Mir” nu va fi realizată.

ALEXANDER TARNAVSCHI, deputat în Adunarea Populară a UTA Gagauzia: "- Există legea Republicii Moldova cu referire la sponsoriat. Adică, dacă vrei să faci caritate și să devii sponsor, există o procedură clară, iar cel mai important este contractul dintre binefăcător și beneficiar. Nu a existat nicio documentare oficială, decât aceată tranzacție bancară. Așa că Chișinăul a blocat-o. Acesta a fost singurul caz în care statul a privat Găgăuzia de acești bani, dar Evghenia Guțul în toate aparițiile sale publice face referire la acest caz justificând de ce până acum nu au fost făcute plățile adăugătoare. Dar există și alte promisiuni pe care Chișinăul nu vă împiedică să le îndepliniți. Construiți aeroportul, creați 7000 de locuri de muncă."

O părere similară are și primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov.

SERGHEI ANASTASOV, primar Comrat: "Au mers la alegeri ca să dezvolte regiunea, dar de dezvoltare au uitat. Au loc scandaluri, confruntări. N-au fost alocate acele 500 de milioane de euro care au fost promise, nici 75 de milioane pentru dezvoltarea unui singur oraș. Atâtea promisiuni au fost date, și niciuna îndeplinită. E o materie de investigat pentru jurnaliști. Ați fost în orașele conduse de primarii fostului Partid Șor? Unde au fost date promisiuni încă patru ani în urmă? Ați fost în acele orașe?"

Vicepreședintele Adunării Populare de la Comrat, Gheorghe Leiciu, este unul dintre deputații care votează mereu în favoarea inițiativelor promovate de bașcan. Acesta susține că oamenii din regiune vor accepta ajutoarele financiare oferite de Șor, deși el nu agrează acest lucru.

GHEORGHII LEICIU, vice-președintele Adunării Populare: "- Nu cred că putem condamna persoanele care vor accepta acest ajutor. - Acesta poate fi numit ajutor? - Așa pare să fie. Din păcate nu cunosc multe detalii, deși stau în acest fotoliu și s-ar părea că ar trebui să știu. Urmează să vedem. - Spuneți-mi vă rog, dacă ISIS ar propune ajutor financiar locuitorilor din Găgăuzia, ei tot ar accepta? - Haideți să nu aducem astfel de exemple, mai bine să nu amintim de ISIS și tot ce ține de ei. Nu cred că e corect. Evident că nu ar accepta. - De ce de la Șor acceptă? - Șor în primul rând nu e din ISIS. - E condamnat. - Avem atâția condamnați la putere, vă spun asta ca jurist. Așa gândesc oamenii, eu nu împărtășesc această opinie."

Maia Sandu a venit în autonomia găgăuză într-un moment de tensionare a relațiilor dintre bașcan și primarii mai multor localități din regiune. Evghenia Guțul a cerut edililor locali să rupă legăturile cu autoritățile de la Chișinău, până când Maia Sandu o va desemna în calitate de membru al Guvernului. Cel puțin zece din cei 26 de primari n-au dat curs cerințelor bașcanului. În consecință, Adunarea Populară, controlată majoritar de Șor, refuză să trabsfere bani acestor localități.

SERGHEI ANASTASOV, primar Comrat: "E o decizie politică. Ni se transmite: dacă sunteți cu noi, noi vă vom da bani. Dacă nu sunteți cu noi, atunci n-o să vă dăm nici măcar banii din impozitele pe care tot voi le-ați plătit. Nu ne aranjează o astfel de abordare și niciodată nu o vom agrea. Toți trebuie să respectăm legea. - Cu noi, pe cine aveți în vedere? - Cu primarii care nu ies la proteste, care refuză să conlucreze cu ei."

Serghei Anastasov afirmă că atitudinea abuzivă a bașcanului pune în pericol realizarea mai multor proiecte de infrastructură, finanțate de Chișinău sau prin intermediul partenerilor externi.

SERGHEI ANASTASOV, primar Comrat: "Programul „Satul European” de anul trecut. 19 primării din 26 au câștigat fonduri în cadrul acestui program. În proporție procentuală, media e exact aceeași ca în toată republica. Adică, aceste fonduri nu au fost împărțite pe criteriu politic. Sunt o mulțime de proiecte finanțate de Uniunea Europeană, Germania, Japonia. Pe scurt, 90% din fondurile noastre pentru dezvoltare sunt aduse din afara bugetului. Numai 10% sunt bani din buget. Și noi ar trebui astăzi să renunțăm la aceste proiecte?"

În decembrie trecut, legislativul de la Comrat a întrerupt brusc orice dialog cu Parlamentul de la Chișinău. De atunci, autonomia găguză a ajuns în izolare politică, susține Alexandr Tarnavschi.

ALEXANDER TARNAVSCHI, deputat în Adunarea Populară a UTA Gagauzia: "Găgăuzia a făcut un pas înapoi când și-a încetat activitatea în cadrului grupului de lucru format între Adunarea Populară și Parlament. Acum suntem în izolare totală. Conducătorul Găgăuziei nu este membru al guvernului, nu există dialog dintre Guvern și Comitetul Executiv. Președintele Adunării Populare nu este primit de președintele Parlamentului, este întreruptă relația dintre Adunarea Populară și Parlament. Situația aceasta îl avantajează cel mai mult pe Ilan Șor pentru că scopul lui este demontarea autorităților oficiale de la Chișinău și el vrea să folosească Găgăuzia ca un activ politic în această luptă, iar poporul din Găgăuzia servește drept vârf de lance și acest lucru prezintă pericol pentru autonomia găgăuză."

Deputatul de la Comrat îi sugerează bașcanului să se detașeze de Ilan Șor.

ALEXANDR TARNAVSCHI, deputat în Adunarea Populară a UTA Gagauzia: "Conducătorul Găgăuziei este fața autonomiei și a etniei găgăuze. De la comportamentul ei, de la declarațiile ei, depinde microclimatul dintre Chișinău și Comrat. De aceea, de încetarea relațiilor, de situația în care ne aflăm, întâi de toate se face de vină Găgăuzia și personal conducătorul autonomiei. - Bașcanul Găgăuziei spune mult despre nevoia de a uni populația din Găgăuzia. Începeți unirea de la voi, dar nu îi împărțiți în susținători ai lui Ilan Șor și cei care îl critică."

Fiind la Moscova, Guțul a oferit un interviu agenției de stat RIA Novosti, în care a spus că cetățenii Republicii Moldova sunt împotriva aderării la UE. Mai mult, ea a declarat că dacă Republica Moldova „va merge spre apropierea de România” atunci Comratul va cere ajutor militar de la Rusia. Înainte de vizita la Comrat, președintele Maia Sandu i-a oferit un interviu jurnalistului găgăuz Mihail Sirkeli în care a spus că un grup criminal folosit de Kremlin încearcă să acapareze autonomia găgăuză. Sandu a criticat vizitele bașcanului în Federația Rusă. Discursurile și acțiunile lui Guțul au tentă separatistă și amenință autonomia, susțin Serghei Anastasov și Alexander Tarnavschi.

SERGHEI ANASTASOV, primar Comrat: "- Noi nu avem de gând să urcăm pe baricade. Noi trăim bine. - Simțiți că cineva vă atrage pe baricade? - Simțim că asta se întâmplă. Cineva mâine va decide pentru noi că e timpul să urcăm pe baricade? Pentru ce? Ca altcineva să vină la putere? Nu ne trebuie asta."

ALEXANDR TARNAVSCHI, deputat în Adunarea Populară a UTA Gagauzia: "Aceste călătorii la Moscova par foarte neînțelepte în contextul războiului care are loc în Ucraina. Republica Moldova are numai doi vecini: Ucraina și România. Și având în vedere poziția neutră a țării noastre, autoritățile din Găgăuzia nu trebuie să meargă în țara care participă în acest conflict. Ce va crede Ucraina?"

În cadrul vizitei la Comrat, Maia Sandu s-a întâlnit cu primarii și șefii serviciilor deconcentrate din autonomia găgăuză. Ea i-a asigurat că autoritățile de la Chișinău continuă dialogul cu liderii regionali care sunt onești.

Opinia ta contează. Comentează!