Mai mulți jurnaliști, interziși în Rusia
Politic 11 ianuarie 2024, 19:56 | 576

Federația Rusă a interzis intrarea pe teritoriul său pentru mai mulți oficiali, dar și jurnaliști din Republica Moldova. În „lista neagră” a Moscovei a fost inclus și directorul general al Jurnal TV, Adrian Buraga. Informația privind interdicțiile Moscovei a fost comunicată de Ministerul de Externe de la Chișinău. Astfel de măsuri devin deja obișnuite în agenda autorităților ruse, au comentat reprezentnații diplomației moldovenești.

IGOR ZAHAROV, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe: "Decizia Federației Ruse este una regretabilă, dar este important de remarcat că astfel de măsuri devin deja obișnuite în agenda autorităților ruse. În ciuda acestui fapt, Republica Moldova își menține angajamentul ferm în contracararea ingerințelor externe și oricăror acțiuni destabilizatoare la adresa securității și suveranității țării noastre."

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, ambasadorului Republicii Moldova la Moscova i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu așa-zisele „acțiuni ostile ale Chișinăului”. Mai mult, în comunicat se spune că în cazul continuării acestor acțiuni, partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns suplimentare.

COMUNICATUL MINISTERULUI RUS DE EXTERNE: "Printre aceste acțiuni ostile se numără fapte de persecuție politică motivată împotriva mass-media ruse și a celor de limbă rusă, care contravin angajamentelor internaționale ale Chișinăului în domeniul protecției libertății de exprimare și a drepturilor jurnaliștilor. Au devenit sistematice cazurile de discriminare a cetățenilor ruși care intră în Moldova, cu refuzuri nejustificate de traversare a frontierei."

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat miercuri, 10 ianuarie, la Ministerul rus de Externe, unde a fost înștiințat despre interdicția pentru cei 12 cetățeni ai Republicii Moldova. Pe lângă jurnaliști, cinci oficiali de la Chișinău sunt pe lista persoanelor interzise în Rusia. Este vorba de Adrian Băluțel, șeful cabinetului preşedintelui Republicii Moldova, Olga Roșca, consilier al șefei statului pentru afaceri externe și comunicare strategică, Artur Mija, secretarul general al Guvernului, Ruslan Mihalevschi, membru al Consiliului Audiovizualului și Alexandru Manoli, coordonator al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Anterior, Rusia a mai luat astfel de decizii. În primăvara anului trecut, Moscova a interzis intrarea pe teritoriul Federației Ruse pentru alți oficiali moldoveni, inclusiv deputați PAS.

Opinia ta contează. Comentează!