Plahotniuc încă nu este căutat de Interpol
Politic 31 ianuarie 2020, 16:19 | 1115

În urmărire națională, nu și internațională! Deși Interpol a recepționat scrisoarea autorităților de la Chișinău, care au solicitat anunțarea în urmărire internațională a fostului șef al PD Vladimir Plahotniuc, instituția nu a dat deocamdată un răspuns. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat astăzi că în timpul apropiat se va discuta cu reprezentanții oficiului central al Interpolului pentru urgentarea procesului și, dacă va fi necesar, vor fi oferite documente suplimentare.

Procurorul general a fost rugat să comenteze și declarațiile făcute de primarul de Bălți și președintele formațiunii „Partidul nostru”, Renato Usatâi, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la postul nostru de televiziune. Usatâi a spus ceea ce recent a afirmat și președintele Platformei DA, Andrei Năstase, precum că Igor Dodon ar fi primit lunar câte un milion de lei în perioada protestelor din anii 2015-2016. Potrivit lui Usatâi, Dodon i-ar fi confirmat acest lucru și lui Năstase, în cadrul unei discuții de la începutul anului 2016, care ar fi avut loc într-un restaurant din apropierea Ministerului de Interne. Primarul de Bălți a adăugat că a aflat că Dodon primea bani pentru că i s-ar fi propus și lui aceeași sumă, prin intermediul lui Constantin Botnari, mâna dreaptă a lui Plahotniuc, doar că el ar fi refuzat.

Usatâi s-a arătat dispus să meargă la Procuratura Generală pentru a depune mărturii. În opinia lui, procurorii ar fi trebuit să se autosesizeze încă după declarațiile lui Năstase. Președintele formațiunii „Partidul nostru” a mai afirmat că Serviciul de Informaţii şi Securitate ar avea înregistrări care l-ar încrimina pe Dodon. În replică, procurorul general a declarat că ar fi cazul să fie aduse și dovezi.

Constantin Botnari și șefa Secției Protocol și Comunicare a Președinției, Carmena Lupei, nu au fost de găsit la telefon pentru reacții la declarațiile lui Renato Usatâi. Procurorul general s-a referit și la cele două dosare privind finanțarea ilegală și coruperea campaniei electorale, în care sunt vizații socialiștii.

Cât despre suspendările din funcții în urma verificărilor efectuate la PCCOCS și Procuratura Anticorupție, Stoianoglo a spus că opinia publică va fi informată săptămâna viitoare. El a adăugat că zilele acestea NU a fost organizată o conferință de presă pentru a NU influența examinarea demersului în privința lui Viorel Morari. 

Opinia ta contează. Comentează!