Ce complotează bașcanul la Bruxelles
Politic 20 decembrie 2023, 19:22 | 4423

„Găgăuzii sunt lipsiți de drepturi și Chișinăul nu mișcă un deget pentru a opri procesul”. Cu acest mesaj a mers la Bruxelles bașcanul Evghenia Guțul, invitată de o organizație neguvernamentală. Guvernatorul autonomiei din Bugeac a declarat în fața unui grup restrâns de jurnaliști că autoritățile centrale de la Chișinău excelează în instaurarea cenzurii, represiunii politice și abuzului de putere. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a respins acuzațiile. La Bruxelles, Evghenia Guțul a evitat să spună clar ce crede despre războiul Rusiei împotriva Ucraina sau despre aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Dumitru Garcaliuc a fost la acea conferință de presă și ne spune mai multe.

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "De când a obținut mandatul de bașcan, Evghenia Guțul n-a susținut nicio conferință de presă în Republică Moldova și a evitat dinadins să discute cu alți jurnaliști decât cei afiliați Partidului Șor, declarat neconstituțional. Astăzi, vedem însă că „moratoriul” la interviuri al Evgheniei Gutul îi vizează doar pe jurnaliștii de la Chișinău. Întâmplător sau nu, la câteva zile de la decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova, guvernatorul autonomiei găgăuze susține o conferință, te miri unde, la un club de presă din Bruxelles, la o aruncătură de băț de la clădirea în care săptămâna trecută liderii europeni au luat decizia istorică privind țara noastră."

În fața unui grup de jurnaliști, Evghenia Guțul a ținut un discurs, în care a lansat critici la adresa autorităților centrale de la Chișinău.

Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Guvernului a respins acuzațiile bașcanului. Daniel Vodă ne-a declarat că scopul autorităților centrale este de a crește nivelul de trai al cetățenilor în toate localitățile.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: "Guvernul respinge acuzațiile lansate și amintește că misiunea noastră este să continuăm munca de modernizare a tuturor localităților, să garantăm securitatea cetățenilor, să contribuim la creșterea veniturilor și să creăm locuri de muncă bine plătite acasă, în toate localitățile țării - inclusiv la Comrat, Vulcănești, Congaz sau orice altă localitate."

În aceiași conferință de presă, bașcanul a evitat să vorbească despre partidul, pe care îl reprezintă, și despre liderul fugar al acestuia. Cele mai multe întrebări au fost comode pentru Evghenia Guțul.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul autonomiei găgăuze: "Consider că nu e potrivit să vă povestesc acum despre liderul partidului, din partea căruia am candidat. Am venit aici să prezint Găgăuzia. - Vă felicit cu ocazia victoriei în alegeri! Este încântător când o femeie obține un post de conducere. - Cum s-a schimbat viața dumneavoastră de când ați devenit bașcan? - Cu ce v-ați ocupat până a face politică?"

Evghenia Guțul a evitat să comenteze războiul ruso-ucrainean sau integrarea europeană, asupra cărora a insistat reporterul nostru.

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "Pentru că ați ales să veniți la Bruxelles să căutați sprijin, ar însemna asta că de acum împărtășiți poziția Uniunii Europene privind agresiunea Rusei față de Ucraina?"

DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "V-am întrebat ce credeți despre Rusia, în contextul războiului. Nu ați răspuns la această întrebare."

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul autonomiei găgăuze: "Fiecare are opinia sa în această privință. Nu vreau să răspund astăzi la această întrebare." DUMITRU GARCALIUC, reporter Jurnal TV: "Ce credeți despre decizia Consiliului European, de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?"

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul autonomiei găgăuze: "Trebuie să rămânem țară neutră. - Acest lucru înseamnă în afara Uniunii Europene? - Neutră. Sau să organizăm un referendum și să aflăm părerea tuturor cetățenilor Republicii Moldova."

În știrile publicate ulterior de către jurnaliștii străini, prezenți la conferința de presă, nu s-a scris nimic despre faptul că Evghenia Guțul îl reprezintă pe Ilan Șor, care este fugit din Republica Moldova și al cărui partid a fost scos anterior în afara legii.

Evghenia Guțul a fost invitată la Bruxelles de o organizație neguvernamentală, care se prezintă drept un centru care se ocupă de studierea democrației europene. Site-ul organizației denotă că aceasta n-a desfășurat vreo activitate din 2019.

Opinia ta contează. Comentează!