Jurnalul Săptămânii, 9 Decembrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Toți consumatorii vor avea curent, căldură și gaze la prețuri stabile, asigură ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit acestuia, stocurile de gaze sunt suficiente pentru a asigura consumul până la sfârșitul lunii februarie.

Se scumpesc serviciile medicale. Ministerul Sănătății a publicat un proiect de hotărâre, privind tarifele pentru unele servicii plătite în instituțiile medicale de stat, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile asigurării obligatorii de sănătate. Responsabilii spun că o mare parte din tarife nu a mai fost revizuită de peste 20 de ani.

În această săptămână, oamenii și-au aflat gradul de vulnerabilitate. Cetățenii vor achita facturile în funcție de șapte categorii de vulnerabilitate: extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate. La sfârșitul lunii noiembrie, în sistemul de compensații la plata resurselor energetice au depus cereri peste 720 de mii de gospodării. Pentru compensarea facturilor au fost alocate aproape 2,8 miliarde de lei. Chiar și așa, oamenii pe care i-am întâlnit în stradă spun că se descurcă foarte greu și speră să treacă de iarnă fără datorii la serviciile comunale. Mai greu o duc oamenii de la sate, care se încălzesc cu lemne.

Opinia ta contează. Comentează!