Deputatul fostului Partid Șor, Marina Tauber, a rămas pentru a noua oară fără imunitate parlamentară
Politic 15 martie 2024, 20:20 | 904

Deputatul fostului Partid Șor, Marina Tauber, a rămas pentru a noua oară fără imunitate parlamentară. De această dată, pentru „amestec în înfăptuirea justiției”. Există probe suficiente și rezonabile pentru a expedia cauza penal în judecată, afirmă procurorii. Tauber zice că își va demonstra nevinovăția în instanță.

Potrivit procurorului general interimar, în data 12 aprilie 2023, la Curtea de Apel Chișinău, unde avea loc ședința în dosarul penal pe numele fugarului Ilan Șor, a intrat deputatul Marina Tauber, care a transmis mesaj ofensatoare și amenințătoare la adresa judecătorilor și a acuzatorilor.

ION MUNTEANU, procurorul general interimar: "Astfel, deputatul Marian Tauber a săvârșit amestec în înfăptuirea justiției. Mai exact, amestec sub orice formă a judecării cauzelor de către instanțele naționale cu scopul de a împiedica examinarea multilaterală, deplină și obiectivă și de a obține pronunțarea unei hotărâri ilegale. În privința deputatului există probe suficiente și rezonabile pentru a expedia cauza penal în judecată."

Deputații puterii au remarcat că în privința Marinei Tauber s-a cerut de 13 ridicarea imunității parlamentare, dar niciun dosar nu are finalitate.

EUGENIU SINCHEVICI, deputat PAS: "- Cetățenii ne urmăresc. Cetățenii acestei țări vă plătesc dumneavoastră salariu ca să vă faceți lucru. Întrebarea mea este următoarea: Când veți începe să lucrați și când vom vedea finalitatea pe cazurile în care noi ridicăm imunitatea? - Domnule deputat. Mulțumesc pentru întrebare. Etica profesională nu-mi permite să vă răspund în același ton, dar ar fi cazul. Dacă ați urmărit atent toate cererile de ridicare a imunității pe care le-am prezentat de la această tribună și cauzele penale aferente se află în instanțele de judecată. Care este întrebarea în adresa mea? Eu vin în parlament când știu că dosarul se afla la etapa finală."

Pentru ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber au votat 57 de deputați. Aceasta a declarat că își va demonstra nevinovăția în instanță.

MARINA TAUBER, deputat: "Eu am trăit de mai multe ori acest sentiment și vreau să vă spun că am cea mai puternică imunitate la astfel de proceduri. Vreau să vă spun, stimați colegi, că noi vom intra nu doar în istoria țării noastre, dar și a întregului glob pământesc pentru așa un dosar de râs și de plâns. Se vede că aveți ceva personal împotriva lui Ilan Șor și împotriva noastră. Nu veți veni aici să ridicați alte imunități, niciodată."

În 2022, Marina Tauber fusese lipsită de imunitate parlamentară la cererea procurorului interimar de atunci, Dumitru Robu. Tauber era suspectată de spălare de bani în proporții deosebit de mari și escrocherie, infracțiune săvârșită de un grup criminal organizat sau de o organizație criminală. Ea a fost plasată în arest preventiv, în Penitenciarul nr.13, după care a fost eliberată sub control judiciar.

Pe 1 mai 2023, Tauber a fost plasată în arest la domiciliu, după ce a încercat să plece în Israel, unde se află oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, prejudiciind statul cu peste 5,4 miliarde de lei. Marina Tauber a pledat de fiecare dată nevinovată.

Opinia ta contează. Comentează!