Ministrul Justiției va cere Curții Constituționale declararea neconstituționalității Partidului Șor
Politic 8 noiembrie 2022, 17:49 | 628

Partidul Șor și-ar putea înceta existența, după mai bine de șase ani de la apariția sa pe scena politică a Republicii Moldova. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională, prin care va solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor. Sesizarea va fi expediată la Guvern și ar putea fi aprobată la ședința de mâine a Cabinetului de miniștri. Ilan Șor spune că intenția de a scoate în afara legii partidul care-i poartă numele este „încă un abuz grav, comis de guvernarea, într-un timp atât de scurt”.

Într-un mesaj publicat pe facebook, Sergiu Litvinenco a notat că există suficiente circumstanțe juridice pentru declararea neconstituționalității Partidului Șor. El a făcut referire la prevederile articolului 41 din Legea supremă, care stipulează că „partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale”.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor: alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în municipiul Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești, din 2020, alegerile locale în municipiul Bălți, din 2021. Constatarea finanțărilor ilegale au avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin, indiferent cine era la guvernare. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni."

„De asemenea, constatările autorităților din Statele Unite, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării”, a mai scris Sergiu Litvinenco.

Precizăm că la finele lunii octombrie, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii a anunțat sancțiuni împotriva mai multor unor oligarhi moldoveni și agenți de influență ai Rusiei. Printre cei sancționați este Ilan Șor și mai multe entități asociate acestuia, luate în vizor pentru acte de corupție sistemică și interferență în alegeri.

Potrivit autorităților de la Washington, Ilan Șor, dar și reprezentanți ai Partidului Șor, sunt sancționați pentru amestecul în procesul electoral din Republica Moldova, acționarea în interesele Federației Ruse și instigarea tulburărilor din societate.

Ilan Șor a declarat ulterior că nu este afectat de sancțiunile americane, dar l-a acuzat pe ambasadorul Statelor Unite, Kent D. Logsdon, că declarațiile sale nu sunt altceva decât amestec în treburile interne ale Republicii Moldova.

Acum, după anunțul ministrului Justiției, Ilan Șor spune că, de fapt, partidul de guvernământ ar trebui să fie scos în afara legii.

ILAN ȘOR, președintele Partidului Șor: "În esență, Litvinenco a anunțat azi clar motivele pentru care trebuie să fie lichidat anume PAS. Asta pentru că anume PAS a capturat justiția. Anume PAS și-a plasat verișorii și verișoarele, unchii și frații, mamele și tații, surorile și frații în funcțiile de răspundere, și astfel a uzurpat și a corupt puterea în Republica Moldova."

Deputatul fugar a mai spus că nu Partidul Șor, ci PAS ar sluji intereselor străine și ar atenta la suveranitatea Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!