Cetățenii trebuie să fie pregătiți pentru toate scenariile, afirmă primarul de Kiev, Vitali Kliciko
Externe 7 noiembrie 2022, 16:12 | 314

Pe măsură ce rușii distrug infrastructura energetică din Ucraina, cetățenii trebuie să fie pregătiți pentru toate scenariile. În cel mai rău caz, oamenii vor trebui să se evacueze, afirmă primarul Kievului. Vitali Kliciko avertizează locuitorii să se pregătească pentru o iarnă fără căldură, apă sau curent. Este o situație dificilă, a punctat și președintele Volodimir Zelenski. "Trebuie să rezistăm iarna aceasta și să fim și mai puternici în primăvară decât suntem acum", susține Zelenski.

Primarul capitalei ucrainene declară că orașul se confruntă cu întreruperi ale aprovizionării cu apă și încălzire, în timp ce Rusia își intensifică loviturile în rețeaua electrică. Vitali Kliciko afirmă că, deocamdată, cetățenii nu au motive să se îngrijoreze.

VITALI KLICIKO, primar al Kievului: "Facem totul pentru a evita acest lucru. Dar să fim sinceri - dușmanii noștri fac totul pentru ca orașul să rămână fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă, în general, pentru ca noi toți să murim. Aceasta este sarcina lor. Iar viitorul țării și viitorul fiecăruia dintre noi depinde de cât de pregătiți suntem pentru diferite situații."

Întreruperile de stabilizare continuă în Kiev și în șase regiuni. Peste 4,5 milioane de consumatori nu au energie electrică. Cei mai mulți dintre ei se află acum în Kiev și regiune. Volodimir Zelenski susține că a avut mai multe întâlniri, în care s-au discutat scenariile probabile din sectorul energetic.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Luăm în considerare fiecare scenariu în detaliu și pregătim acțiuni adecvate. Indiferent ce vor teroriștii, indiferent ce încearcă ei să obțină, trebuie să rezistăm iarna aceasta și să fim și mai puternici decât suntem acum în primăvară, să fim și mai pregătiți decât acum pentru eliberarea întregului nostru teritoriu."

În ultimele săptămâni, Rusia lovește masiv instalaţiile energetice din Ucraina, inclusiv în capitala Kiev. Putin a confirmat anterior atacurile și a declarat că asta încă nu e tot ce poate face armata sa. Țările G7 s-au angajat să furnizeze Ucrainei un pachet de ajutor pentru iarnă, care va include generatoare, încălzitoare, corturi, paturi și pături. ”Putin e dispus să pună Ucraina în întuneric, în timpul iernii. Este o crimă de război!”, a declarat în context șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Opinia ta contează. Comentează!