Premiul Maiei Sandu, în vizorul Moscovei
Politic 22 ianuarie 2024, 16:29 | 784

Atacurile venite din partea Rusiei demonstrează că a fost o decizie bună ca Maia Sandu să fie prima laureată a premiului „Timișoara Pentru Valori Europene”. Declarația a fost făcută de primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că premiul primit de președintele Republicii Moldova este o recompensă pentru „colonizarea hibridă” a României. „Noi încă nu am virat premiul bănesc, dar deja sunt discuții și Maia Sandu este atacată”, a declarat primarul de Timișoara.

Dominic Fritz afirmă că reacțiile stârnite de premiul bănesc în valoare de 30 de mii de euro, acordat președintelui Republicii Moldova, este un semn clar că susținerea Timișoarei pentru poziția antirăzboi a Chișinăului deranjează Moscova.

DOMINIC FRITZ, primarul orașului Timișoara: "Cu acest premiu am vrut să subliniem că timișorenii sunt alături de ea, sunt alături de Republica Moldova și imediat au sărit rușii în sus. Au publicat o poză cum înmânez acest premiu Maiei Sandu. Au început să o atace pentru că a acceptat acest premiu. Pentru mine toată discuția asta și mai ales atacul Rusiei, doar dovedește cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu."

Reacția primarului de Timișoara a venit după ce premiul oferit președintelui Republicii Moldova a devenit subiect de briefing la Moscova. Pe 17 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că premiul primit de Maia Sandu este o recompensă pentru „colonizarea hibridă” a României.

MARIA ZAHAROVA, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei: "Se pare că, pentru promovarea tuturor acestor „valori europene”, Sandu a primit la Timișoara un premiu de 30 de mii de euro. În Moldova, o astfel de politică a autorităților se numește „colonizare hibridă” sub masca integrării europene."

Pe 18 ianuarie, într-un răspuns pentru Jurnal TV, responsabilii de la Președinție au comunicat că Maia Sandu nu a primit premiul bănesc de la Timișoara, iar în momentul în care va fi clar dacă legea permite recepționarea acestuia, adminuistrația prezidențială va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse. Am sunat și astăzi la Președinție. Responsabilii de acolo ne-au spus că sunt în așteptarea unui răspuns de la Centrul Național Anticorupție referitor la legalitatea recepționării sumei de bani.

Pe 13 ianuarie, șefei statului i s-a oferit premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”. Maia Sandu susține că premiul acordat de autoritățile municipiului Timișoara, care include 30 de mii de euro, reprezintă „o apreciere pentru felul în care cetățenii Republicii Moldova își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație”.

Opinia ta contează. Comentează!