Șefa statului, Maia Sandu, poate primi cei 30 de mii de euro, oferiți odată cu premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”
Politic 23 ianuarie 2024, 18:57 | 709

Șefa statului, Maia Sandu, poate primi cei 30 de mii de euro, oferiți odată cu premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”. Precizarea a fost făcută de Centrul Național Anticorupție, într-un răspuns pentru instituția prezidențială. Potrivit CNA, regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării unor premii. Responsabilii de la Președinție spun că Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.

În răspunsul Centrului Național Anticorupție, semnat de directorul instituției respective, se arată că premiul „Timișoara pentru Valori Europene” a fost instituit prin Hotărârea consiliului local din Timișoara și a fost aprobat prin act normativ al unei autorități publice, iar apoi publicat transparent pe pagina primăriei. De astfel de premii au beneficiat inclusiv premieri și președinți de țară, a declarat șeful de cabinet al Președinției, Adrian Băluțel.

ADRIAN BĂLUȚEL, șef de cabinet Președinției: "Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional."

Pe 13 ianuarie, șefei statului i s-a oferit premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”. Maia Sandu susține că premiul acordat de autoritățile municipiului Timișoara, care include 30 de mii de euro, reprezintă „o apreciere pentru felul în care cetățenii Republicii Moldova își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație”. Subiectul celor 30 de mii de euro a fost discutat pe larg în spațiul public, iar legalitatea lui a fost pusă la îndoială. De asemenea, acest premiu a devenit și subiect de acuzații la briefing-ul purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

Opinia ta contează. Comentează!