Premierul, la raport în Parlament
Politic 14 martie 2024, 20:06 | 678

Premierul Dorin Recean s-a văzut obligat să răspundă astăzi, în Parlament, la mai multe întrebări ale deputaților din opoziție. Unii l-au acuzat pe Recean de încălcarea prevederilor constituționale, iar alții i-au cerut explicații privind cheltuielile programate de executiv pentru anul curent.

VADIM FOTESCU, deputat independent: "Dumneavoastră personal, într-un mod grosolan, încălcați prevederile constituționale, principiul separării puterii în stat. Dumneavoastră atacați în mod direct judecătorii cu amenințări și ilegal vă amestecați în înfăptuirea justiției. Credeți că anume cu așa metode Republica Moldova va putea corespunde Criteriilor de la Copenhaga (privind aderarea la UE - n.n.), dacă încă vă doriți să vă aliniați standardelor europene? Sau pentru dumneavoastră este important să vă mențineți la putere cu orice preț?"

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Domnul Fotescu. Este obligația mea și este obligația dumneavoastră, de fiecare dată când se întâmplă o ilegalitate împotriva statului Republicii Moldova, să comunicăm onest, deschis aceste probleme."

ALEXANDR SUHODOLSKI, deputat independent: "Nu este o decizie a instanței, care să-i interzică bașcanului să fie bașcan și să nu fie membru al Guvernului. Ce credeți despre acest lucru? Spuneți-mi, vă rog."

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Domnul Suhodolski, primul lucru care trebuie să se întâmple este ca justiția să finalizeze procesul de condamnare a celor care au fraudat și au comis ilegalități."

DORIAN ISTRATII, deputat PAS: "Ce întreprinde Guvernul pentru a obliga Primăria să-și onoreze obligațiile sale, atunci când bani în buget sunt, dar din moftul primarului nu sunt achitați asistenților personali, e grav și inacceptabil."

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Ceea ce va întreprinde Guvernul, va realoca bugetul și va rezolva în acest fel problema."

ADRIAN ALBU, deputat BCS: "Dacă tot ați spus că Guvernul muncește și zi, și noapte, și tot sunteți prezenți în teritorii, ați uitat doar să specificați că la întrevederile cu dumneavoastră vin numai membrii PAS, care sunt cu grijă selectați, noi asta vedem. Haideți să încercăm să facem un exercițiu foarte simplu, dacă suntem la raport și putem să dăm o notă. Cu ce notă de la 1 la 10, ați aprecia activitatea garniturii de miniștri?"

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Până la urmă, cetățenii trebuie să aprecieze calitatea guvernării. Garnitura guvernamentală, fiecare agenție din cadrul Guvernului, construiește drumuri, reparăm grădinițe în care curge podul și suflă vântul prin ferestre, construim grădinițe de copii, construim școli model, modernizăm spitalele noastre."

ADELA RĂILEANU, deputat BCS: "Deja știm că anul trecut, în 2023 s-au investit 300 de milioane pentru un radar, într-o declarație publică anterioară ați spus că în anul 2024 ați putea investi încă un miliard tot pentru radare. În acest context, aș vrea să știu cât a investit în 2023 și cât va investi în 2024 Guvernul în rachete antigrindină pentru a proteja agricultorii de intemperii?" DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Nu vom investi un miliard în radare. Vă rog respectuos să nu răspândim aceste falsuri. Radarele pe care le cumpărăm, le-am cumpărat și vom continua să le cumpărăm, sunt necesare pentru ca să avertizăm din timp cetățenii Republicii Moldova, atunci când sunt amenințați fie de rachete, fie de drone, fie de fragmente de rachete, care cad inclusiv în casele oamenilor."

Premierul Dorin Recean a prezentat raportul de activitate al Cabinetului de miniștri pentru anul 2023. Potrivit legii, executivul trebuie să prezinte anual un astfel de raport.

Opinia ta contează. Comentează!