Vladimir Cebotari a confirmat că Dodon a exercitat presiuni asupra lui Plahotniuc și a estorcat sume de bani
Politic 22 decembrie 2023, 19:50 | 1370

Unii membri ai PD ar fi fost constrânși să dea diferite sume de bani membrilor PSRM. Asta a declarat fostul vicepreședinte al PD, Vladimir Cebotari, audiat astăzi ca martor din partea acuzării în dosarul în care Igor Dodon este acuzat de acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Cebotari a declarat la Curtea Supremă de Justiție că a primit astfel de informații de la liderul PD, Vladimir Plahotniuc.

VLADIMIR CEBOTARI, fost vicepreședinte al PD: "-Eu am declarat că nouă ni s-a comunicat de careva membri din partid că s-au făcut anumite presiuni și s-au solicitat, s-au estorcat anumite sume de bani și ar fi avut loc transmiterea ulterioară a anumitor sume de bani, către anumite persoane. -Din PSRM? -Către anumite persoane. Iar în privința presiunilor, au fost presiuni în sensul solicitării sumelor de bani și anumite condiționalități cu caracter politic."

Martorul Vladimir Cebotari a confirmat că Igor Dodon a exercitat presiuni asupra lui Vladimir Plahotniuc și a estorcat sume de bani, a precizat procurorul de caz Petru Iarmaliuc.

PETRU IARMALIUC, procuror: "Totodată, martorul a confirmat că suma a fost solicitată de către Igor Dodon, despre asta Vladimir Plahotniuc le-a spus mai multor membri din Partidul Democrat, inclusiv lui, că Igor Dodon a solicitat de la Vladimir Plahotniuc suma de 750 de mii de euro sau dolari."

În cadrul audierilor, Vladimir Cebotari a spus că din informația pe care a primit-o de la Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon nu ar fi luat faimoasa pungă neagră, care apare într-o imagine video, de la care a și pornit de fapt dosarul. Dar ulterior ar fi fost transmise mai multe sume de bani de la unii membri ai PD către cei din PSRM.

Igor Dodon nu a vrut să dea detalii în contextul întrevederii cu Vladimir Plahotniuc.

IGOR DODON, fost președinte al Republicii Moldova: "-Domnul Cebotari astăzi a declarat public că din informațiile pe care le deține el, „Dodon nu a acceptat și nu a primit finanțări de la Vladimir Plahotniuc”. -Dar după asta, el a declarat că v-au transmis bani… -O zi bună, Jurnal TV!"

Igor Dodon susține în continuare că imaginile video sunt trucate și că o expertiză ar fi demonstrat acest lucru. Avocații lui Dodon urmau să prezinte în instanță rezultatele acelei expertize, dar procedura a fost amânată.

IGOR DODON, fost președinte al Republicii Moldova: "Astăzi, procurorul a tergiversat ședința, împreună cu un membru al completului de judecători. Eu cred că ei sunt la o mână și spun lucrul acesta public și cred că vom veni și cu un demers în acest sens. Cu toate că ședința a fost fixată până la ora 17. Ea a fost întreruptă la ora 12, pentru ca să nu fie luată decizia referitor la expertiza imaginilor trucate."

Procurorul de caz a respins acuzațiile și a spus că, de fapt, ședința a fost întreruptă până în februarie viitor, pentru că unul dintre cei trei judecători are fixată o altă ședință de la care nu poate lipsi.

Într-o altă ordine de idei, l-am întrebat pe Vladimir Cebotari dacă menține legătura cu Vladimir Plahotniuc, care se află departe de Republica Moldova. În fața camerei de luat vederi, Cebotari a evitat răspunsul, dar în instanță a declarat că a vorbit de mai multe ori cu fostul lider PD, în 2020 și 2021. Potrivit lui Cebotari, discuțiile se reduceau la felicitări reciproce sau la un schimb de informații despre cunoscuții comuni.

VLADIMIR CEBOTARI, fost vicepreședinte al Partidului Democrat: "Pe mine mă poate suna oricine, cei care nu au uitat numărul meu de telefon și dacă eu nu voi fi într-o ședință sau în zbor, atunci eu voi răspunde."

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon este acuzat de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat.

Opinia ta contează. Comentează!