Jurnalul Săptămânii, 16 Septembrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

A murit primul președinte al Republicii Moldova. Mircea Snegur s-a stins miercuri la 83 de ani, după ce a pierdut lupta cu o boală incurabilă. El a fost înormântat cu onoruri militare la cimitirul central din strada Armenească. Astăzi este zi de doliu național.

Monumentele regimului sovietic trezesc indignarea localnicilor din Edineț și Ungheni. În satul Brătușeni, oamenii l-au lăsat fără cap pe liderul bolșevic Vladimir Lenin, al cărui monument stă în curtea primăriei. În Cornești, cineva a scris pe tancul Armatei Sovietice exact aceeași frază celebră, privind corabia rusească. Indignați, responsabilii de la Ambasada Rusiei la Chișinău vorbesc de un atac la memorie, iar autoritățile din Edineț asigură că figura lui Lenin va fi restabilită. Ministerul Culturii nu comentează.

Consilierii municipiului Chișinău trăiesc pe picior mare. Asta au descoperit colegii mei, analizând declarațiile de avere ale aleșilor. Aceștia au case spațioase, mașini de lux, salarii și venituri de sute de mii de lei. Dintr-o serie de materiale veți afla ce averi aveau oamenii până a fi consilieri și cu ce averi pleacă din funcție. Când și cum au reușit să adune atâta bogăție, rămâne o taină, deocamdată. Primii pe listă sunt consilierul neafiliat Veaceslav Nedelea și socialistul Dinari Cojocaru.

Opinia ta contează. Comentează!