O rachetă a căzut aseară într-un sat din Polonia, aproape de granița cu Ucraina, ucigând doi oameni
Externe 16 noiembrie 2022, 20:03 | 664

Președintele Poloniei a declarat în reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate că racheta, care a căzut aseară în țara sa și a ucis doi oameni, a fost, cităm, ”probabil un incident nefericit” și că nu-i acum nicio dovadă că proiectilul a fost tras de Rusia. "Există multe indicii că ar fi fost o rachetă de apărare aeriană, care, din păcate, a căzut pe teritoriul polonez", a punctat Andrzej Duda. "Incidentul nu este din vina Ucrainei, ci este o consecință a războiului, de care responsabil este Putin", a declarat și secretarul general al NATO, după o reuniune de urgență a structurii. Ucraina solicită acces imediat la locul exploziei și spune că are dovezi de implicare a Rusiei.

Incidentul a avut loc într-un sat, în apropiere de frontiera cu Ucraina. Din imagini se vede un tractor distrus lângă un crater uriaș. Ministerul polonez de Externe a confirmat în noaptea de marţi spre miercuri că un proiectil de fabricaţie rusă a ajuns pe teritoriul său, ucigând două persoane, dar că aseară nu era clară originea lansării acestuia.

Andrzej Duda a convocat și ieri, și astăzi, Consiliul de Securitate și le-a cerut locuitorilor din estul Poloniei să nu fie îngrijorați de prezența sporită a serviciilor și a armatei. „Vă rugăm să vă păstrați calmul – siguranța noastră este garantată”, a subliniat Andrzej Duda.

ANDRZEJ DUDA președintele Poloniei: "Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Cel mai probabil, era o rachetă S-300, de fabricație rusă. Nu avem nicio dovadă în acest moment că a fost o rachetă trasă de partea rusă. Există multe indicii că ar fi fost o rachetă de apărare aeriană, care, din păcate, a căzut pe teritoriul polonez. Avem de-a face cu evenimente extraordinare legate de atacul masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Din păcate, multe rachete au fost trase spre vestul Ucrainei."

Și NATO a avut o reuniune de urgență pentru a discuta cele întâmplate. Secretarul general Jens Stoltenberg a îndemnat la calm și vigilență, subliniind că incidentul de aseară demonstrează că războiul din Ucraina, care e responsabilitatea lui Putin, continuă să creeze situații periculoase.

JENS STOLTENBERG secretarul general al NATO: "Investigația asupra acestui incident este în derulare și trebuie să așteptăm rezultatul său. Dar nu avem niciun semn că acesta a fost rezultatul unui atac deliberat. Și nu avem niciun semn că Rusia pregătește acțiuni militare ofensive împotriva NATO. Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost cauzat, probabil, de un sistem de apărare aeriană a Ucrainei, o rachetă trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor rusești cu rachete de croazieră."

”Nu este vina Ucrainei”, a sugerat Jens Stoltenberg.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Aceasta nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea supremă în timp ce își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei. Vom continua să sprijinim Ucraina în dreptul său la autoapărare. Rusia trebuie să oprească acest război lipsit de sens."

Și președintele Statelor Unite a convocat imediat o reuniune de urgență a liderilor G7 prezenți la summitul G20 din Bali. Joe Biden a declarat că este improbabil ca Rusia să fi lansat racheta care a ajuns pe teritoriul Poloniei.

JOE BIDEN președintele SUA: "Există informații preliminare, care contestă aceasta. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet. Însă este improbabil că a fost trasă din Rusia, dar vom vedea."

URSULA VON DER LEYEN președintele Comisiei Europene: "Oferim Poloniei sprijinul nostru complet și asistență în investigația ce se află în derulare. Cu privire la pașii următori, vom rămâne în legătură strânsă cu toții partenerii noștri."

"Pledăm pentru o examinare comună a incidentului", a fost reacția Ucrainei exprimată de către secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al țării.

ALEXEI DANILOV, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei: "Suntem gata să oferim dovezi ale ”urmei rusești”, pe care o avem. Așteptăm informații de la partenerii noștri, în baza cărora s-a tras concluzia că este o rachetă ucraineană a apărării antiaeriene."

Rusia a negat implicarea în incident și spune că ceea ce s-a întâmplat în Polonia nu are legătură cu arme rusești.

În după-amiaza zilei de ieri, Rusia a lansat un atac masiv cu peste 85 de rachete în Ucraina, chiar la scurt timp după ce Kievul a venit cu propuneri de pace la summitul G20. Sirenele au răsunat în toate regiunile. 80 la sută din orașul Lvov a rămas fără curent. În Kiev au fost lovite două blocuri de locuințe. Cel puțin un om a murit, iar jumătate din oraș a rămas fără electricitate. Țările G7 au condamnat atacurile brutale ale Kremlinului.

Opinia ta contează. Comentează!