Presa rusă crează instabilitate politică
Politic 11 ianuarie 2024, 20:02 | 605

Retorica recentă a Kremlinului și a presei ruse continuă să-i încurajeze pe liderii separatiști pro-ruși de la Tiraspol să semene instabilitate politică și divizare în Republica Moldova. Este concluzia experților de la Institutul pentru Studiul Războiului, potrivit cărora „abordarea este asemănătoare narațiunii folosite de Moscova pentru a justifica invazia la scară largă a Ucrainei”.

Potrivit studiului Institutul pentru Studiul Războiului, Rusia stabilește condiții de comunicare menite să destabilizeze Republica Moldova și să justifice orice campanii viitoare prin prezentarea Rusiei ca o protectoare a vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova, care ar fi supuși unor amenințări.

Vadim Krasnoselski, liderul grupării separatiste de la Tiraspol, a afirmat într-un interviu pentru agenția rusă TASS, publicat pe 9 ianuarie, că bugetul majorat, alocat cheltuielilor militare ale Republicii Moldova, exercițiile comune cu NATO, precum și subvențiile și livrările militare din partea statelor europene sunt o dovadă a „militarizării” Republicii Moldova, care amenință Transnistria. În același interviu, liderul separatist zice că Republica Moldova „a atacat perfid orașele pașnice (ale Transnistriei) în trecut” și a comis încălcări masive ale drepturilor omului. Krasnoselski a acuzat, de asemenea, Chișinăul că a oprit dialogul cu Tiraspolul și a abandonat acordurile încheiate anterior.

Krasnoselski a mai afirmat că Republica Moldova urmează în mod constant „calea escaladării” și a declarat în mod amenințător că Republica Moldova poartă „responsabilitatea pentru consecințele inevitabile ulterioare”.

În interviul său pentru TASS, Krasnoselski s-a plâns de introducerea de către Guvernul de la Chișinău a taxelor vamale, începând cu 1 ianuarie, spunând că este „o politică nerezonabilă”, care încalcă acordul comercial dintre Transnistria și Uniunea Europeană. Krasnoselski a acuzat Republica Moldova că împinge relațiile dintre Tiraspol și Chișinău spre „o confruntare mai mare”.

Solicitată să comenteze declarațiile lui Krasnoselski, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Reintegrare, Mariana Sarî, ne-a spus că eforturile autorităților constituționale privind reintegrarea Republicii Moldova se concentrează pe restabilirea spațiului unic economic vamal-fiscal.

MARIANA SARÎ, purtător de cuvânt al Biroului pentru Reintegrare: "Tiraspolul dintotdeauna a avut o retorică agresivă în raport cu Chișinăul, chiar și pe parcursul celor trei decenii, când companiile din regiune au beneficiat de facilități generoase la importul și exportul de mărfuri."

Pe 1 ianuarie curent a intrat în vigoare noul Cod vamal, potrivit căruia operatorii economici din regiunea transnistreană vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul de stat. Acest lucru l-ar fi nemulțumit pe liderul grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a convocat așa-numitul consiliu de securitate din regiune, unde a abordat subiectul taxelor și a menționat că schimbarea a fost o „surpriză” pentru Transnistria.

Opinia ta contează. Comentează!