Atacul cibernetic, investigat de PCCOCS
Politic 10 noiembrie 2022, 19:39 | 891

Atacurile cibernetice, care au avut drept țintă canalele de Telegram ale președintelui Maia Sandu și ale ministrului Infrastructurii, Andrei Spânu, dar și scurgerea unei pretinse corespondențe private a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, vor fi investigate de procurori. Informația a fost confirmată pentru Jurnal TV de către procurorul responsabil de relații cu mass-media, Violina Moraru. Serviciul de Informații și Securitate nu reacționează, deocamdată, la apelul nostru pentru a comenta atacul cibernetic.

VIOLINA MORARU, procuror responsabil de relații cu mass-media: "Procuratura s-a autosesizat și va cerceta faptele prin prisma prevederilor legale. Investigațiile vor fi efectuate de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, care va reveni cu detalii despre demararea anchetei."

În ședința de vineri a Parlamentului, opoziția a cerut audierea în plen a ministrului Justiției, care să explice conținutul mesajelor private, care au ajuns în spațiul public.

VLAD BĂTRÂNCEA, deputat PSRM: "Cea mai oportună soluție ar fi demisia de onoare, pentru a nu periclita reforma justiției. Venim cu un apel către domnul Litvinenco: uneori e mai bine să te retragi. În cazul în care dumnealui nu va onora această propunere, fracțiunea BCS va înainta moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției."

Sergiu Litvinenco nu a comentat inițiativa opoziției.

Miercuri, 9 noiembrie, canalele oficiale de Telegram ale președintelui Maia Sandu și ale vicepremierului Andrei Spânu au fost sparte de către persoane necunoscute, deocamdată. Pe cele două conturi au fost distribuite mesaje identice despre „corupția în instituțiile statului” și o trimitere la un site, care conține o pretinsă corespondență de pe telefonul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat în aceiași zi că mesajele, care ar aparține lui, sunt false, iar în spatele acestor acțiuni stau persoane, care se tem de procese penale.

Opinia ta contează. Comentează!