Maia Sandu, într-un nou video trucat
Politic 29 decembrie 2023, 20:00 | 732

Pe rețelele sociale este distribuit un filmuleț în care ar apărea șefa statului, Maia Sandu. Personajul din video transmite un mesaj de felicitare, în limba rusă, cu ocazia apropierii anului nou. Expertul Watchdog, Andrei Rusu, a examinat clipul și a constat că este vorba despre o înregistrare trucată. Potrivit lui, în spatele făcăturii s-ar afla persoane afiliate oligarhului fugar, Ilan Șor.

MAIA SANDU SE ADRESEAZĂ CETĂȚENILOR: "Dragii mei moldoveni, uitați-vă, sunt la fel ca voi care nu primesc niciun ajutor de la Republica Moldova. Este îmbucurător că ne ajută periodic America."

ANDREI RUSU, expert monitorizare media, WatchDog.MD: "Ne uităm în primul rând la chipul acestui personaj, puteți să observați că capul președintei este cu mult mai mare decât corpul ei, în acest caz. Și atragem atenția și la vocea cu care vorbește acest personaj. Dacă observați, personajul utilizează mai multe frânturi de cuvinte, decât o frază întreagă în discursul său. Acest clip are scopul de a discredita președinta și cursul european al țării."

Expertul atrage atenția că în cazurile precedente cu înregistrări trucate, personajul era modelat în întregime la calculator, iar de aceastp dată a fost angajat un actor pentru ca gesturile să fie mai firești.

ANDREI RUSU, expert monitorizare media, WatchDog.MD: "Diferența dintre acest clip și cazurile precedente este că de data aceasta au angajat un actor care să mimeze comportamentul fizic al omului. Au pus deasupra fața președintelui care ar arăta că uitați Maia Sandu este și vă spune astfel de mesaje. Prin acest clip video, Șor încearcă să saterizeze, să ironizeze mai bine spus mesajul care ar urma să-l prezinte doamna Sandu în ajunul revelionului. Și astfel, el vrea să spună că timp de un an Moldova a intrat în datorii, că parcursul european este unul greșit. Noi ar trebui să prietenim cu Rusia în cazul dat."

Potrivit lui Andrei Rusu, astfel de făcături vor mai apărea în spațiul public, mai ales în contextul în care în toamna anului viitor ar urma să aibă loc alegeri prezidențiale.

Opinia ta contează. Comentează!