Serebrian, despre negocierile 1+1
Politic 17 ianuarie 2024, 19:59 | 1626

Cele opt școli cu predare în limba română, care activează acum în stânga Nistrului, vor funcționa în continuare fără probleme, iar fermierii din Dubăsari, care au terenuri după traseul Camenca-Tiraspol, ar putea să prelucreze pământul nestingherit. Despre acest lucru a anunțat astăzi vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, făcând un bilanț al întrevederii de ieri, de la Tiraspol, cu reprezentantul grupării separatiste, Vitali Ignatiev. Discuțiile s-au desfășurat în formatul 1+1.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: "Pe domeniul școlilor avem promisiunea Tiraspolului că funcționarea lor nu va fi periclitată, ceea ce este un lucru important. Ținând cont de retorica pe care am văzut-o în mass-media din stânga Nistrului, în primele două săptămâni ale anului curent, aveam pe undeva temerea că putem să ne confruntăm cu probleme în cele opt școli cu predare în limba română."

Serebrian s-a referit și la problemele apărute în contextul noului Cod vamal, în vigoare din 1 ianuarie curent. Serebrian zice că a abordat în mod special situația fermierilor din Dubăsari, despre care presa de la Tiraspol scria anterior că vor fi obligați să plătească taxe vamale.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: "De asemenea, avem speranța, ținând cont de discuțiile pe care le-am avut ieri și cu domnul Ignatiev și cu domnul Obolonik, că nu vor fi create impedimente pentru fermierii din raionul Dubăsari."

Un aspect care a trezit nedumeriri în rândul locuitorilor din regiunea transnistreană a fost cel legat de taxele vamale, pe care operatorii economici de acolo o să le transfere în bugetul Republicii Moldova. Oleg Serebrian a explicat că, de fapt, acești bani, se întorc în stânga Nistrului. În 2023, 50 de mii de cetățeni din partea stânga Nistrului au beneficiat de servicii medicale în partea dreaptă a Nistrului, mai mulți copii din stânga Nistrului își fac studiile în partea dreaptă a Nistrului și există un număr mare de pensionari care primesc pensii și în partea dreaptă a Nistrului, locuind în partea stângă.

Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, aproximativ 120 de milioane de lei ar putea fi colectați în bugetul de stat, dacă taxele vamale vor fi aplicate retroactiv operatorilor economici din stânga Nistrului pentru anul 2023.

Întrevederea de marți, 16 ianuarie, a fost prima în formatul 1+1 din acest an și a avut loc la șapte luni după cea din urmă întâlnire între reprezentantul Chișinăului șic el Tiraspolului în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Opinia ta contează. Comentează!