Image-Description
Jagland: RM, printre țările care au semnat Convenția CoE privind combaterea violenței contra femeilor, dar NU au ratificat-o
Politic 7 martie 2019, 15:00 | 1220

Republica Moldova se află printre statele care au semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, dar încă nu au ratificat-o, remarcă Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, în ajunul Zilei Internaționale a Femeilor.

„Sunt îndeplinite obiective esențiale pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor, dar sunt necesare mai multe progrese. De la semnarea Convenției la Istanbul în 2011, documentul s-a dovedit a fi un instrument juridic internațional din ce în ce mai recunoscut și mai eficace. Cu 33 de ratificări până în prezent, Convenția de la Istanbul impune ca diferite forme de violență împotriva femeilor, cum ar fi violența domestică, violența psihologică și hărțuirea, inclusiv hărțuirea sexuală, să facă obiectul sancțiunilor penale sau altor sancțiuni juridice”, a declarat Thorbjørn Jagland.

Azerbaidjan și Rusia încă nu au semnat tratatul Consiliului Europei, iar 11 state membre ale Consiliului Europei - Armenia, Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Ungaria, Republica Moldova, Republica Slovacă, Ucraina și Regatul Unit - l-au semnat, dar încă nu l-au ratificat, continuă Jagland.

„Trebuie să continuăm lupta pentru ratificarea Convenției de către toate statele membre ale Consiliului Europei. Femeile și fetele nu ar trebui să fie private de dreptul lor cel mai fundamental: dreptul la o viață fără violență. Îndemn toate statele membre să ratifice Convenția de la Istanbul cât mai curând posibil”, conchide Secretarul general al Consiliului Europei.

Republica Moldova a semnat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice în februarie 2017.

Odată cu ratificarea Convenţiei de la Istanbul, autoritățile RM vor fi obligate să asigure servicii pentru protejarea victimelor și a copiilor acestora, precum oferirea refugiului, a liniilor fierbinți operaționale nonstop, consilierea juridică și asistența medicală, crearea unui mecanism pentru asigurarea compensațiilor victimelor violenței în familie, etc.

Convenţia de la Istanbul este primul document obligatoriu juridic la nivel european pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și violenței domestice.

Obiectivul Convenției îl constituie toleranţa zero față de această formă de violenţă, fiind un pas important în eforturile instituțiilor europene și autorităților naționale de a asigura securitatea și siguranța femeii în Europa, dar şi la nivel global. Tratatul își propune, totodată, să schimbe mentalitatea şi sentimentele indivizilor, întru edificarea unei societăți, în care, bărbații, în special, şi tinerii ar putea să-și modifice atitudinea față de sexul opus.

Opinia ta contează. Comentează!