O echipă de savanți din Republica Moldova și Franța a câștigat Marele Premiu la Expoziția Internațională de Invenții de la Geneva
IT şi Ştiinţă 3 mai 2023, 20:03 | 3022

O echipă formată din savanți din Republica Moldova și Franța a câștigat Marele Premiu la Expoziția Internațională de Invenții de la Geneva. Cercetătorii moldoveni și francezi au găsit o soluție inovatoare pentru a fortifica sistemul imunitar al albinelor și a le salva de agresiunile externe. Invenția numită „Supliment alimentar pe bază de molybden pentru albine” a fost declarată cea mai bună dintre cele o mie de invenții prezentate la cea de-a 48-a ediție a evenimentului.

Invenția aparține academicienilor Aurelian Gulea de la Universitatea de Stat, Departamentul de Chimie, Ion Toderaș de la Institutul de Zoologie al USM și cunoscutul profesor francez Sebastien Floquet de la Universitatea Paris Saclay.

În urma colaborării, savanții au reușit să dezvolte noi molecule netoxice pe baza oligoelementului Molibden pentru a fortifica sistemul imunitar al albinelor și a le ajuta să lupte împotriva agresiunilor externe, în special, cele reprezentate de căpușa varro. Astfel, urmează să fie redusă foarte mult mortalitatea albinelor. Totodată, suplimentul alimentar contribuie la creșterea productivității de miere, produselor melifere, ceară și propolis.

Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cel mai important eveniment internațional dedicat exclusiv invențiilor, a revenit în forță după organizarea unei ediții virtuale în perioada pandemiei. Astfel, de pe 26 până pe 30 aprilie curent, Salonul Internațional de Invenții de la Geneva a reunit inventatori, oameni de știință, oameni de afaceri, producători, finanțatori, comercianți din 40 de state și profesioniști, fiind prezentate peste o mie de invenții și inovații.

Opinia ta contează. Comentează!