Ședința extraordinară a CMC, eșuată
Politic 26 decembrie 2023, 19:58 | 703

Chișinăul intră în noul an fără un buget aprobat. Ședința extraordinară a Consiliului municipal, convocată la inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate, a eșuat din lipsă de cvorum. Din 51 de consilieri, la ședință au venit doar 15. Primarul Ion Ceban a explicat situația prin faptul că mulți consilieri au renunțat la mandat și urmează validarea supleanților. Consilierii PAS vorbesc însă de o înțelegere camuflată, în favoarea primarului Ion Ceban.

ZINAIDA POPA, consilier municipal PAS: "Presupunem noi că sunt înțelegeri pe sub masă cu socialiștii ori alte partide. Și ei deja au bătut palma ca să voteze un buget așa cum îi trebuie lui Ion Ceban. Întrebarea este când și cum va arăta el?. Noi înțelegem că el va merge pe buget provizoriu, ceea ce noi considerăm inadmisibil, ținând cont că el a primit susținerea cetățenilor mai mult de 50 de procente."

Reprezentanții partidului puterii în Consiliul municipal Chișinău spun că dacă primarul Ion Ceban nu prezintă în trei săptămâni proiectul de buget pentru 2024, consilierii PAS vor pune pe masă un „proiect de alternativă”.

ZINAIDA POPA, consilieră municipală PAS: "Vom depune toate eforturile ca să avem și un vot de 26 în susținerea acelui vot de proiect."

Sunt situații care nu depind nici de primar, nici de consiliu, afirmă Ion Ceban.

ION CEBAN: "Urmează să fie toate mandatele validate și în procedură vom intra pentru a intra și reorganiza ședința nemijlocită a Consiliului municipal Chișinău. Unele din aceste lucruri nu depind nici de primar, nici de executiv."

Primăria a intrat în vârtejul sărbătorilor și acest lucru explică totul, consideră reprezentantul Platformei DA în Consiliul municipal.

VICTOR CHIRONDA, consilier municipal, Platforma DA: "Eu înțeleg că degrabă nu o să avem nici buget, nici alte lucruri. Haideți măcar să asigurăm asigurarea organizării consiliului și atunci când se vor trezi funcționarii și vor ieși după sfântul Vasile, după sărbători poate or începe a lucra."

Proiectul de buget al municipiului Chișinău pentru anul curent a fost votat pe 27 decembrie 2022.

După scrutinul din 5 noiembrie curent, în Consiliul municipal Chișinău au ajuns șapte formațiuni. Cele mai multe mandate le are Mișcarea Alternativă Națională, condusă de către Ion Ceban, și Partidul Acțiune și Solidaritate. Ambele formațiuni au câte 20 de consilieri.

Opinia ta contează. Comentează!