Eurodeputați: Concluziile, mai târziu
Politic 7 martie 2019, 17:45 | 1376

Câțiva membri ai Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, în frunte cu președintele structurii, au remis presei o declarație cu privire la alegerile parlamentare din Republica Moldova. Europarlamentarii au mai multe semne de întrebare și menționează că, la această etapă, legislativul comunității nu va da nicio apreciere viitorului relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Acest lucru urmează să se întâmple după încheierea procesului electoral.

Declarația a fost semnată de președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, David McAllister, membru al Grupului Partidului Popular European, de copreședinta Adunării Parlamentare Euronest și șefa Misiunii de observare a alegerilor din Republica Moldova din partea Parlamentului European, Rebecca Harms, care reprezintă Grupul Verzilor, precum și de raportorul legislativului european pentru țara noastră, Petras Auštrevičius, din Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa.

Europarlamentarii au mai multe semne de întrebare.

În același timp, oficialii amintesc faptul că în cea mai recentă rezoluție privind Republica Moldova, din noiembrie 2018, Parlamentul European „și-a reiterat poziția, conform căreia orice decizie privind viitoarele plăți din asistența macrofinanciară ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția că acestea să fie realizate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de organismele internaționale specializate și că plata tuturor programelor de sprijin bugetar ar trebui să rămână în așteptare până când se va produce un progres semnificativ în standardele democratice”. Am vrut să aflăm și opinia membrilor Guvernului de la Chișinău despre declarația reprezentanților Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, dar aceștia au evitat presa înaintea ședinței de astăzi a executivului.

Opinia ta contează. Comentează!