Trei deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au fost săptămâna trecută la Moscova, la o reuniune a CSI
Politic 18 decembrie 2023, 20:37 | 789

În timp de autoritățile de la Chișinău denunță acordurile cu CSI pe bandă rulantă, trei deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au fost săptămâna trecută la Moscova, unde au participat la o reuniune a formațiunilor politice din țările CSI. Este vorba despre deputații Adrian Albu, Constantin Starâș și Grigore Novac. Împreună cu pretinsul șef al „parlamentului” regiunii separatiste din stânga Nistrului, Alexandr Korshunov, cei trei au discutat despre „intensificarea cooperării între partidele din statele CSI”. Am încercat să aflăm detalii despre vizita la Moscova, dar socialistul Grigore Novac a fost scump la vorbă și a întrerupt discuția.

GRIGORE NOVAC, deputat BCS: "-Ce ați făcut la Moscova? Am văzut că ați fost cu alți doi colegi de-ai dumneavoastră. -Ceea ce am făcut și anul trecut și mai în an. -Mai exact? -La reuniune am fost. -Și despre ce ați discutat?"

Potrivit jurnaliștilor de la portalul Zona de Securitate, la evenimentul organizat de Comitetul Dumei de la Moscova pentru afaceri a CSI, președintele așa-numitului „parlament” din regiunea transnistreană, Alexandr Korshunov a vorbit despre stagnarea negocierilor în formatului 5+2, în cadrul cărora nu au avut loc ședințe din 2019. Deși activitatea formatului este blocată din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, ambele state fiind parte a negocierilor, în discursul său Korshunov a dat vina pe autoritățile constituționale de la Chușinău. Asta în contextul în care negocierile cu stânga Nistrului continuă acum în formatul 1+1. Responsabilii de la Biroul pentru Reintegrare au menționat pentru Jurnal TV că nu au fost informați privind deplasarea cetățeanului Alexandr Korshunov și că, la traversarea frontierei, acesta a pretins că se deplasează la Moscova într-o călătorie privată.

MARIANA SARÎ: purtător de cuvânt, Biroul Pentru Reintegrare: "Nu există o prenotificare de deplasare de serviciu a cetățeanului Alexandr Korshunov. Implicit, la traversarea frontierei, dânsul a pretins că se deplasează la Moscova într-o călătorie privată."

Socialistul Grigore Novac, președintele Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, a vorbit la reuniunea de la Moscova despre necesitatea consolidării relațiilor internaționale și interparlamentare cu țările CSI. Responsabilii de la Parlament ne-au spus că cei trei deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au fost delegați de legislativ să participe la eveniment. Deputatații Adrian Albu și Constantin Starâș nu au fost de găsit pentru comentariii.

Opinia ta contează. Comentează!