Japonia: îmbătrânirea închide școlile
Externe 3 noiembrie 2023, 17:29 | 438

Tot mai multe școli din Japonia se închid pe măsură ce această țară este afectată de îmbătrânirea populației. În zece ani au fost închise opt mii 580 de școli publice! Unele instituții au fost demolate, iar altele au fost reutilizate în alte scopuri, decât cele educative, scrie AFP.

Pustie și cu grădină neîngrijită. Așa arată școala primară Ashigakubo din Chichibu, chiar la vest de Tokyo. Este una dintre miile forțate să se închidă în ultimele două decenii.

YOSHINARI TOMITA, primar al Yokose: "Japonia este într-un declin demografic și consider că vor fi încă multe astfel de școli închise. Cred că trebuie să ne confruntăm cu realitatea declinului demografic și să începem să dezbatem cât de curând posibil modul în care dorim să acționăm. Să închizi o școală este o chestiune foarte dificilă. Se spune că durează zece ani de la startul discuțiilor până la închidere. Dacă vrem să luăm măsuri în următorii zece ani, trebuie să trecem imediat la discuții."

Japonia are a doua cea mai în vârstă populație din lume, după Monaco, cu mai puțin de 11,5% din țară sub vârsta de 15 ani. În timp ce unele dintre școli au fost demolate, altele încă există și multe sunt cel puțin reutilizate parțial.

TETSURO KINOSHITA, director, Namegata farmers village: "Am construit pe acel loc un complex comercial, unde era parcarea profesorilor. Acum există magazine și o cafenea-restaurant. În ceea ce privește clădirea școlii, aceasta a fost transformată într-o unitate, în care vizitatorii pot afla despre istoria cartofilor dulci și să participe la turul ghidat al fabricii. Totul - cu scopul de a stârni curiozitatea vizitatorilor cu privire la producția de cartofi dulci în Japonia."

Potrivit Ministerului Educației din Japonia, în perioada 2002 - 2020, au fost închise 8 mii 580 de școli publice.

Opinia ta contează. Comentează!