Partidul Șor, declarat neconstituțional în iunie trecut, a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice
Politic 24 ianuarie 2024, 19:01 | 657

Partidul Șor, declarat neconstituțional în iunie trecut, a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice, printr-o decizie a Agenției Servicii Publice. Potrivit unui comunicat al ASP, hotărârea de radiere a formațiunii politice a fost luată marți, 23 ianuarie. Avocatul lui Ilan Șor a declarat pentru Jurnal TV că decizia ar fi una ilegală.

Agenția Servicii Publice notează că decizia a fost luată în temeiul cererii depuse de comisia de lichidare a Partidului Şor, desemnată de Ministerul Justiției.

ANUNȚUL AGENȚIEI SERVICII PUBLICE: "Agenția Servicii Publice comunică că în data de 23 ianuarie curent, în temeiul cererii depuse de lichidatorii Partidului Şor, dizolvat prin Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 10 din 19 iunie 2023, acesta a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice."

Aureliu Colenco, avocatul care a reprezentat Partidul Șor în fața Înaltei Curți în cauza privind verificarea constituționalității formațiunii, a declarat pentru Jurnal TV că decizia este una ilegală.

AURELIU COLENCO, avocatul lui Șor: " Noi considerăm că asta este așa, o decizie luată la comandă, în baza hotărârii neconstituționale. Toți au auzit atunci ce a fost și argumentele de la Curtea Constituțională. Noi considerăm că asta este o hotărâre ilegală, pe care noi am atacat-o la Curtea Europeană și repede vom primi un răspuns."

Partidul Șor a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie 2023, printr-o decizie a Curții Constituționale, în urma unei sesizări a Guvernului. Executivul a menționat că formațiunea ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova. Cererea de a declara Partidul Șor drept neconstituțional a fost trimisă de Guvern Curții Constituționale în noiembrie 2022. Tot în 2022, Ilan Șor și partidul condus de acesta a fost sancționat de Statele Unite și Marea Britanie pe motiv că ar fi distorsionat procesul electoral de aici și ar fi încercat destabilizarea Republicii Moldova în interesul Kremlinului.

Opinia ta contează. Comentează!