Petru Macovei și Valeriu Pașa au obținut funcția de membru al Centrului pentru Combaterea Dezinformării
Politic 28 decembrie 2023, 19:57 | 674

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, și președintele Comunității WatchDog, Valeriu Pașa, au obținut funcția de membru al Consiliului Centrului pentru Combaterea Dezinformării, printr-o decizie a Parlamentului. Această structură, care va fi responsabilă de securitatea spațiului informațional al Republicii Moldova, reprezintă o inițiativă a președintelui Maia Sandu și este condusă de fostul ministru de Interne, Ana Revenco. Înainte de votul în plenul Parlamentului, cei doi au fost luați la întrebări de deputatul neafiliat Gaik Vartanean.

GAIK VARTANEAN, deputat BCS: "Un candidat la funcția de primar al Chișinăului a publicat o scrisoare cu semne evidente de falsificare din partea primarului de Chișinău, fals, confirmat prin documente oficiale. Dumneavoastră ați distribuit acest fake, cu textul citez: „Vreau un comentariu de la Ceban despre această scrisoare". Chiar dacă ați șters acea postare, vă considerați demn de așa funcție, dacă distribuiți informații neverificate și false?"

PETRU MACOVEI, șeful Asociației Presei Independente: "Afirmația dumneavoastră că scrisoarea este falsă nu a fost demonstrată nici până în ziua de astăzi. Tot dumneavoastră ați spus că eu am făcut acea postare cu întrebarea: „Are vreun comentariu domnul Ceban?" Anume pentru faptul că scrisoarea era în spațiul public, iar domnul Ceban nicidecum nu a comentat-o."

Și Valeriu Pașa a trebuit să dea explicații cu privire la un mesaj pe care l-a publicat anterior pe pagina sa de Facebook.

GAIK VARTANEAN, deputat BCS:: "Zilele trecute, mai multe site-uri guvernamentale nu au fost accesibile pentru câteva zeci de minute. SIS și STISC a informat că nu a fost vorba de un atac cibernetic extern sau intern asupra infrastructurii guvernamentale, dar au fost înregistrate dificultăți tehnice. Totuși până la reacția oficială a STISC, dumneavoastră ați făcut o postare pe Facebook, citez: „Hakerii ruși ne felicită cu deschiderea negocierilor de aderare la UE". Vă considerați demn de așa funcție, dacă publicați informații neverificate și false?"

VALERIU PAȘA, directorul Comunității WatchDog: "În primul rând, mă bucur că nu renunțați la poziția dumneavoastră și continuați să apărați onoarea hakerilor ruși, dar în general, eu am explicat totul în postarea mea. Eu într-adevăr sunt uimit de cât de prost sunt informați cetățenii de către multe instituții de stat, unul dintre scopurile Centrului de Comunicare strategică și Combaterea Dezinformării este anume îmbunătățirea acestui lucru."

Candidaturile lui Petru Macovei și Valeriu Pașa pentru funcția de membru al Centrului pentru Combaterea Dezinformării au fost selectate în cadrul unui concurs public, organizat de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Consiliul Centrului este constituit din 11 membri.

Opinia ta contează. Comentează!