Maia Sandu s-a întâlnit la București cu Klaus Iohannis și a susținut un discurs în Parlamentul României
Politic 1 noiembrie 2022, 19:31 | 684

Republica Moldova are nevoie de ajutorul României pentru depășirea crizei energetice. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu la București, unde s-a întâlnit cu liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, și a susținut ulterior un discurs în Parlamentul României. Șefa statului a prezentat demersurile autorităților de la Chișinău privind asigurarea furnizării de gaze naturale în regim de urgență, pentru a acoperi consumul pentru lunile de iarnă din surse alternative celei rusești.

În cadrul Conferinței internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, Maia Sandu a declarat că România a știut să fie alături de Republica Moldova ori de câte ori a fost nevoie, inclusiv acum, când ne furnizează energie electrică, după ce Rusia a bombardat stațiile de energie electrică din Ucraina.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Războiul este tot mai aproape. Rachetele rusești care țintesc infrastructura ucraineană cad și pe pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri. Din cauza războiului, trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămânem fără gaze și electricitate în această iarnă. Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an și este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situația în ce privește electricitatea."

Șefa statului a mai spus că toată lumea trebuie să știe că Republica Moldova alege să fie liberă și să continue parcursul european indiferent de provocările timpului.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "- Noi ne asumăm prețul libertății. Și atunci când cerem ajutor, nu o facem pentru un confort mai mare. Avem nevoie de ajutor să supraviețuim ca parte a lumii libere. Pentru șansa unei vieți demne și în pace acasă. - Ar fi dramatic pentru noi, dar și pentru România și întreaga regiune ca Republica Moldova să fie reîntoarsă din drumul ei spre democrație, spre marea familie europeană. Un drum, pe care ni-l dorim cu ardoare, dar pe care mergem de prea mult timp."

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Bucreștiul a evaluat stadiul proiectelor de interconectare a infrastructurii energetice dintre România şi Republica Moldova. Iohannis și-a exprimat sprijinul pentru demersurile autorităţilor de la Chişinău de reformare a sistemului energetic în conformitate cu angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană.

La București, Maia Sandu a mai avut întrevederi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, dar și cu membrii Clubului Oamenilor de Afaceri din Basarabia.

Opinia ta contează. Comentează!