Blinken, a doua vizită La Tel Aviv
Externe 3 noiembrie 2023, 16:00 | 504

Armata israeliană a anunţat că a încercuit ieri oraşul Gaza, la o săptămână de la începerea operaţiunii sale terestre în Fâşie, și că a eliminat peste 130 de terorişti Hamas. Israelul spune că îi returnează în Gaza pe toţi muncitorii din Fâşie, blocaţi pe teritoriul israelian după atacul din 7 octombrie şi că taie toate legăturile cu enclava palestiniană controlată de islamiști. Între timp, la Tel Aviv a ajuns, din nou, secretarul de stat american Antony Blinken. Oficialul va discuta despre minimizarea daunelor aduse civililor din Gaza.

ANTHONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Este un foc încrucișat, la propriu, creat de Hamas. Hamas folosește bărbații, femeile și copiii în calitate de scuturi umane, în mod cinic, monstruos și deliberat. Își pune posturile de comandă, liderii, luptătorii, armele, muniția sub spitale sau chiar în interiorul lor. Aceste fapte fac situația incredibil de provocatoare, dar trebuie să avem responsabilitate și vom discuta despre pași concreți, care pot și trebuie făcuți, ca să reducem pericolul pentru bărbați, femei și copii în Gaza."

Blinken, aflat la al doilea turneu în Orientul Mijlociu de la debutul acestui război, urmează să discute separat cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi să participe la o reuniune a cabinetului de securitate israelian.

Reuters scrie că forțele israeliene au încercuit orașul Gaza, principalul oraș al Fâșiei Gaza, în atacul lor asupra Hamas, dar gruparea militantă islamistă a rezistat impulsului lor cu atacuri lovitură și fugă din tunelurile subterane.

BENJAMIN NETANYAHU, prim-ministrul Israelului: "Suntem în plină campanie. Am avut succese foarte impresionante. Am înaintat mai adânc, nu doar la periferia orașului Gaza. De asemenea, am avut pierderi dureroase."

Potrivit Israelului, 332 de soldaţi şi-au pierdut viaţa de la începutul actualului război cu militanţii Hamas.

Pe măsură ce luptele se dezlănțuie, sute de cetățeni cu pașapoarte străine se înghesuie să plece din Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah, din Egipt.

Este un proces lent și complicat, dar un doctor britanic se numără printre cei care au reușit să intre în Egipt.

Între timp, în Fâșia Gaza, palestinienii se adună în tabăra Jabalia, după ce aceasta a fost lovită repetat în două zile, în timp ce salvatorii trec prin moloz pentru a extrage victimele, scrie AFP.

Mii de cetățeni din Fâșia Gaza s-au evacuat în sudul enclavei, dar spun că nici aici nu se simt în siguranță.

Cel mai înalt lider religios al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a publicat un mesaj pe rețeaua X în care spune că Israelul îşi minte cetăţenii cu privire la evoluţia conflictului cu Hamas şi dă asigurări că statul israelian va fi distrus în câteva zile, fără ajutorul Statelor Unite.

Teroriști Hamas au năvălit peste granița din Gaza pe 7 octombrie, ucigând în Israel 1 400 de oameni și luând alți peste 230 de ostatici. De atunci, Israel a început loviturile de ripostă, îndemnând constant cetățenii din Fâșia Gaza să se mute din nord spre sud, dar bombardamentele intense pe teritoriul enclavei au continuat. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, cel puțin 9 227 de palestinieni au fost ucişi.

Opinia ta contează. Comentează!