Rusia vrea secții de votare în Moldova
Politic 17 ianuarie 2024, 19:57 | 445

Moscova solicită Chișinăului să deschidă secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, programate pentru luna martie. Cererea a fost recepționată și este examinată de către Ministerul de Externe. În context, unii experți de la Chișinău afirmă că esența acestui demers constă în testarea situației din perspectiva referendumului anunțat de șefa statului, Maia Sandu. „Această schemă va fi folosită atunci, când Kremlinul va decide să demonstreze că Președinția de la Chișinău nu are sprijin”, ne-a declarat Andrei Curăraru, expert WatchDog.

ANDREI CURĂRARU, expertul în drept, politici publice și securitate al comunității WatchDog: "Trebuie să înțelegem contextul geopolitic și ce înseamnă pentru Republica Moldova acest element. Din datele publicate de Federația Rusă vedem că numărul moldovenilor din Rusia s-a redus de 3,5 ori, reprezentând circa 75 de mii de persoane, iar o bună parte dintre ei a revenit în Republica Moldova și cel mai probabil au cetățenia Federației Ruse. În același timp, între 2016 și 2022 cel puțin cinci mii de cetățeni au primit cetățenia rusă."

Aceste cifre nu sunt deloc neglijabile, deoarece Putin speră să obțină în jur de 80% din voturi, subliniază Andrei Curăraru.

ANDREI CURĂRARU, expertul în drept, politici publice și securitate al comunității WatchDog: "În 2018 când au avut loc alegeri în Federația Rusă, 97,5% din alegătorii de aici au votat pentru Putin. Rivalizează practic ceea ce se întâmplă în regiunea cecenă."

Potrivit expertului de la WatchDog, dacă Guvernul de la Chișinău va respinge solicitarea Moscovei, Kremlinul va zice că Republica Moldova are o poziție rusofobă.

ANDREI CURĂRARU, expertul în drept, politici publice și securitate al comunității WatchDog: "Dacă Republica Moldova refuză asta tensionează și mai mult relațiile. Narativul despre rusofobie și despre faptul că Republica Moldova nu este o țară democratică și refuză orice este legată de limba rusă este unul puternic și ar putea și acesta să fie unul din scopurile ascunse ale acestei solicitări a diplomației Federației Ruse."

Cererea Federației Ruse este examinată, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe și Integrării Europene.

IGOR ZAHAROV, purtător de cuvânt al MAEIE: "Solicitarea este în prezent în proces de examinare, iar un răspuns va fi furnizat într-un interval de timp rezonabil. Poziția Republicii Moldova va fi formulată în baza unei analize complexe a tuturor factorilor relevanți."

Rusia va deschide 365 de centre de votare în afara granițelor pentru alegerile prezidențiale, care vor dura trei zile - 16, 17 și 18 martie, a anunțat anterior purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

MARIA ZAHAROVA, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe: "Este de așteptat ca alegerile să fie urmărite de 500 de observatori străini, desemnați de o serie de organizații între care OSCE și CSI. Anunțăm că Rusia va curma orice încercări distructive din partea altor state de a se amesteca în campania electorală pentru alegerile prezidențiale."

Rusia va avea deschise secții de votare și în Statele Unite ale Americii, la Washington, New York și Houston, a anunțat ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov.

De la începutul ofensivei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022, mii de ruși au fugit din țara lor și locuiesc mulți dintre ei în țări ale Uniunii Europene, iar Rusia încă nu a luat o decizie asupra deschiderii de secții de votare în Europa. Vladimir Putin, care conduce Rusia din 2000, a anunțat intenția de a candida pentru un al cincilea mandat. El ar urma să rămână la Kremlin până cel puțin în 2030, când va împlini 78 de ani.

Opinia ta contează. Comentează!