Ilan Șor are o nouă vilă de milioane
Politic 27 decembrie 2023, 20:45 | 1107

În lux și opulență. Așa trăiește în Israel oligarhul fugar, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. De curând, s-a mutat în casă nouă – mai mare, mai scumpă. Are o piscină panoramică în care se varsă o cascadă și dispune de finisaje și mobilier de cea mai înaltă clasă. Vila a fost construită în ultimii trei ani și se află în nemijlocita apropiere de un alt imobil de lux a lui Șor, care costă peste zece milioane de euro. Informațiile apar într-o investigație publicată de jurnaliștii proiectului „Cu Sens”.

Cele două vile sunt la o distanță de doar 100 de metri una de alta, în același cartier de lux cu acces restricționat din orașul israelian Caesarea, care se întinde de-a lungul malului Mării Mediterane. Vilele se aseamănă prin răsfățul pe care îl oferă. Totuși, noul ascunziș al lui Șor, pe lângă faptul că este construit de curând, este mai mare decât precedentul cu aproape 500 de metri pătrați. Imobilul a fost construit pentru confortul unor persoane obișnuite cu luxul și opulența. Acesta are o piscină panoramică în care se varsă o cascadă, iar cele trei niveluri ale proprietății se bucură de spații generoase cu finisaje și mobilier de o finețe aparte. Dormitoarele sunt spațioase cu dressinguri și camere de baie proprii. Vila are un zonă SPA cu două saune, dar și o sală de sport, o zonă de relaxare cu cinema și masă de biliard, iar garajul este suficient de spațios pentru trei mașini. Vila nu are grădină și ocupă aproape în întregime un teren de 13 ari, iar de câteva luni servește drept noua reședință de lux a politicianului fugar, Ilan Șor, și a familiei sale.

Primele imagini video din noua locuință a lui Șor, pe care au reușit să le identifice jurnaliștii „Cu Sens” pe mai multe rețele sociale, au fost publicate de fugar în primăvara acestui an. În una dintre înregistrări, politicianul fugar este așezat în fața biroului, de pe care nu lipsesc steagurile Republicii Moldova și un tablou cu tatăl său. Din acest loc, Șor continuă să se implice în viața politică din Republica Moldova cu discursuri pe care le citește de pe ecranul unui laptop de ultimă generație.

Dacă facem un stop-cadru și potrivim priveliștea de după geamul din biroul lui Șor cu imaginile publicate de compania de arhitectură, care a proiectat imobilul, vedem că acestea coincid: pomul care se află în depărtare, elicea care atârnă de tavanul terasei, dar și forma ferestrei și a jaluzelelor de la geam. Într-un alt video, publicat în luna septembrie, Șor apare lângă scara din interiorul aceleiași vile. Cu un fundal asemănător în spate, în septembrie 2023 a postat un video pe TikTok și soția politicianului, Sara Șor, interpreta de muzică pop din Federația Rusă, cunoscută cu numele de scenă Jasmin.

Terenul pe care este amplasată somptuoasa vilă este deținut în acte, printr-un contract de ipotecă, de un cuplu de arhitecți. Tot ei sunt fondatorii și, respectiv, beneficiarii unei companii de arhitectură din Caesarea, care s-a ocupat de proiectarea și designul casei. Jurnaliștii „Cu Sens” au reușit să vorbească cu unul dintre fondatori. Potrivit acestuia, costul aproximativ al unui teren de circa 10 ari în Caesarea și construcția unei vile, începe de la circa 8 milioane de euro și poate ajunge până la peste 11 milioane. Mai mult, firma de arhitectură ar putea oferi clienților generoși și anumite servicii de confidențialitate.

Am vrut să aflăm de la Ilan Șor din ce bani își permite un trai de lux în Israel și dacă folosește ambele proprietăți din Caesarea. I-am lăsat un mesaj pe Facebook, dar până la ora editării știrii nu am primit un răspuns. În aprilie curent, Ilan Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis. Mai mult, Șor a fost anunțat în căutare internațională prin intermediul Interpol. Cu toate acestea, politicianul a călătorit recent, nestingherit, cu avionul, părăsind pentru trei zile Israelul. Viorel Țentiu, șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, care face schimb de informații cu peste 190 de state membre ale Interpol, inclusiv Federația Rusă și Turcia, spune că nu știe unde a zburat Ilan Șor.

VIOREL ȚENTIU, șeful Centrului de cooperare polițienească internațională, IGP: "Ilan Șor poate ieși liber din țară, fiind cetățean al acelui stat, dar atunci când va ateriza sau va pleca într-un alt stat, el obligatoriu va fi reținut și arestat. Din informațiile recepționate din partea BNC Interpol, Israel, Șor a ieșit, a plecat din Tel Aviv pe data de 6 noiembrie, în jurul orei 16:00. Autoritățile de aplicare a legii din Israel nu ne-au putut confirma sau comunica care a fost traseul sau care a fost ieșirea, ruta, avionul cu care Șor a ieșit din Israel, și care a fost direcția lui de deplasare."

Fugarul Ilan Șor a fost inclus în lista de sancțiuni a Statelor Unite pentru că a fost implicat în acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova în favoarea Federației Ruse și a încercat să submineze obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la UE. Sub sancțiuni similare a fost pus și de Uniunea Europeană, Elveția și Canada.

Opinia ta contează. Comentează!