Post Scriptum cu Alex Cozer: Dezvăluirile avocatului lui Filat

Exact acum doi ani, în acest studio, Igor Popa, fostul avocat al lui Vlad Filat, făcea o serie de dezvăluiri controversate și șocante chiar. Până la urmă Popa a rămas fără licența de avocat pentru declarațiile pe care le-a făcut, imputându-i-se că a încălcat confidențialitatea obligatorie în raport cu clientul său și conduita.

Aici cu conduita, într-o țară în care cel puțin jumătate din avocați nu sunt nimic altceva decât niște escroci, negociatori între judecători, procurori și clienți, purtători de borsetce și spălători de bani, e amuzantă. Dar ăsta e alt subiect, pentru o altă ocazie.

Azi vreau să mă opresc la doar una dintre dezvăluirile lui Popa de acum 2 ani. Cea privind posesia unei case în Franța, într-o zonă selectă de pe malul lacului Geneva. Popa dezvăluia atunci și felul în care Filat intra în posesia imobilului, fiind vorba despre o schemă cu o companie canadiană care urma să preia controlul asupra Loteriei Moldovei. Astfel, pentru favoruri, canadienii i-au achitat lui Filat, în mai multe tranșe, 1,3 milioane de euro.

Favoruri pe care le-au și primit, pentru că firma canadiană Amaya Group a obținut un contract de parteneriat cu Loteria Națională, rupt în 2015, imediat după ce Filat a ajuns la pușcărie. Este adevărat că vila a fost scrisă pe numele unei nepoate de-a lui Filat, Ana Roșca, fiica fostului secretar general al PLDM Victor Roșca, tot el și frate al fostei soții a acestuia Nadejda Sanda Filat, actuală Diviricean.

Acum câteva zile, reporterii de la Rise au ajuns la casa din Franța, deținută în continuare de nepoata lui Filat, confirmând încă o dată cele spuse de Popa în emisiunea de acum 2 ani. Problema este că în acești doi ani, procurorii patriei, autoritățile acestui stat, nu au făcut absolut nimic în acest caz. Care este unul extrem de grav și e doar o altă probă a corupției celor mai înalți funcționari.

Și care demonstrează că dacă ai bani și influență, faci câțiva pași în spate și presa mai uită de tine, n-ai nicio problemă și-ți trăiești liniștit viața.

Pentru că nu mai departe de aseară, spre exemplu, un alt fost premier, Chiril Gaburici, o făcea pe samariteanul și expertul într-un studio tv cu sentimente platonice, povestind cât de bine s-ar fi descurcat el dacă se afla la putere. Dacă a uitat cineva, Gaburici e cel care a mai scos din Banca Națională 5 miliarde de lei, în primăvara lui 2015, pentru a desăvărși jaful din sistemul bancar început în toamna lui 2014, cu garanțiile lui Leancă, de peste 9 miliarde de lei. Gaburici ulterior,a mai fost și ditamai ministrul Economiei în cea mai crâncenă perioadă din istoria acestui stat, între 2018 și 2019.

Și apropo de Leancă, cel care a pus temeliile devalizării sistemului bancar, nu înainte de a primi zeci de mii de euro de la Șor pentru studiile copilui, mai știe cineva ce face el? În pușcărie nu e, nici prin sălile de judecată nu este purtat. Ba din contra, pare bine-mersi și cică ar mai face-o pe consultantul pentru unii dintre cei care fac parte astăzi din Guvern.

Și că tot veni vorba de Guvern. Zilele trecute l-am văzut acolo, primit cu mare căldură de prim-ministra Gavriliță, pe nimeni altul decât Tudor Ulianovschi, fost ministru de Externe și el în perioada statului capturat. Ulianovschi, cel care, pe lângă lobby-ul extern pe care-l făcea pentru Plahotniuc, a fost și cel care a fost implicat în schema prin care Moldova urma să piardă consulatul din Odesa și terenul adiacent. Schemă blocată doar după ce a fost dezvăluită tot în acest studio. De ce îi strânge Gavrilița mâna lui Ulianovschi și nu o fac cătușele, spre exemplu. E, asta-i altă întrebare. Cert este că în țara asta poți să faci aproape orice, că ești ministru, prim-ministru sau alt mare mahăr. Legea-I lege, doar că nu și pentru ei.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Scurgeri din telefonul lui Țurcanu

2 decembrie 2022, 20:40

De o habă de vreme, la Chișinău, noțiunea de protest este compromisă în ultimul...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 104 ani de la Marea Unire

1 decembrie 2022, 20:20

Acum 104 ani, la Alba Iulia, se desăvârșea Unirea României. La 1 decembrie 1918,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Aeroportul, în gestionarea statului

25 noiembrie 2022, 22:28

Acum 9 ani Moldova devenea prima țară din Europa în care autoritățile publice...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nouă luni de terorism

24 noiembrie 2022, 21:52

Astăzi se fac exact nouă luni de la începutul celei de-a doua invazii rusești...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nu doar războiul e de vină

18 noiembrie 2022, 20:43

Țara noastră trece printr-o perioadă foarte dificilă. Și este adevărat că majoritatea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ucraina a eliberat Hersonul

17 noiembrie 2022, 21:04

Ucraina a reușit la sfârșitul săptămânii trecute să elibereze Hersonul. Singurul...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldova, la răscruce istorică

11 noiembrie 2022, 20:16

Săptămâna aceasta a fost pentru Moldova una istorică. În două zile consecutive,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Partidul Șor, aproape de ilegalitate

10 noiembrie 2022, 20:30

Guvernul a decis să ceară Curții Constituționale să constate că gruparea condusă...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Energia electrică s-a scumpit din nou

8 noiembrie 2022, 21:23

Energia electrică s-a scumpit din nou, ajungând la aproape 5 lei kwh. Un preț...

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE