Post Scriptum cu Alex Cozer: Dezvăluirile avocatului lui Filat

Exact acum doi ani, în acest studio, Igor Popa, fostul avocat al lui Vlad Filat, făcea o serie de dezvăluiri controversate și șocante chiar. Până la urmă Popa a rămas fără licența de avocat pentru declarațiile pe care le-a făcut, imputându-i-se că a încălcat confidențialitatea obligatorie în raport cu clientul său și conduita.

Aici cu conduita, într-o țară în care cel puțin jumătate din avocați nu sunt nimic altceva decât niște escroci, negociatori între judecători, procurori și clienți, purtători de borsetce și spălători de bani, e amuzantă. Dar ăsta e alt subiect, pentru o altă ocazie.

Azi vreau să mă opresc la doar una dintre dezvăluirile lui Popa de acum 2 ani. Cea privind posesia unei case în Franța, într-o zonă selectă de pe malul lacului Geneva. Popa dezvăluia atunci și felul în care Filat intra în posesia imobilului, fiind vorba despre o schemă cu o companie canadiană care urma să preia controlul asupra Loteriei Moldovei. Astfel, pentru favoruri, canadienii i-au achitat lui Filat, în mai multe tranșe, 1,3 milioane de euro.

Favoruri pe care le-au și primit, pentru că firma canadiană Amaya Group a obținut un contract de parteneriat cu Loteria Națională, rupt în 2015, imediat după ce Filat a ajuns la pușcărie. Este adevărat că vila a fost scrisă pe numele unei nepoate de-a lui Filat, Ana Roșca, fiica fostului secretar general al PLDM Victor Roșca, tot el și frate al fostei soții a acestuia Nadejda Sanda Filat, actuală Diviricean.

Acum câteva zile, reporterii de la Rise au ajuns la casa din Franța, deținută în continuare de nepoata lui Filat, confirmând încă o dată cele spuse de Popa în emisiunea de acum 2 ani. Problema este că în acești doi ani, procurorii patriei, autoritățile acestui stat, nu au făcut absolut nimic în acest caz. Care este unul extrem de grav și e doar o altă probă a corupției celor mai înalți funcționari.

Și care demonstrează că dacă ai bani și influență, faci câțiva pași în spate și presa mai uită de tine, n-ai nicio problemă și-ți trăiești liniștit viața.

Pentru că nu mai departe de aseară, spre exemplu, un alt fost premier, Chiril Gaburici, o făcea pe samariteanul și expertul într-un studio tv cu sentimente platonice, povestind cât de bine s-ar fi descurcat el dacă se afla la putere. Dacă a uitat cineva, Gaburici e cel care a mai scos din Banca Națională 5 miliarde de lei, în primăvara lui 2015, pentru a desăvărși jaful din sistemul bancar început în toamna lui 2014, cu garanțiile lui Leancă, de peste 9 miliarde de lei. Gaburici ulterior,a mai fost și ditamai ministrul Economiei în cea mai crâncenă perioadă din istoria acestui stat, între 2018 și 2019.

Și apropo de Leancă, cel care a pus temeliile devalizării sistemului bancar, nu înainte de a primi zeci de mii de euro de la Șor pentru studiile copilui, mai știe cineva ce face el? În pușcărie nu e, nici prin sălile de judecată nu este purtat. Ba din contra, pare bine-mersi și cică ar mai face-o pe consultantul pentru unii dintre cei care fac parte astăzi din Guvern.

Și că tot veni vorba de Guvern. Zilele trecute l-am văzut acolo, primit cu mare căldură de prim-ministra Gavriliță, pe nimeni altul decât Tudor Ulianovschi, fost ministru de Externe și el în perioada statului capturat. Ulianovschi, cel care, pe lângă lobby-ul extern pe care-l făcea pentru Plahotniuc, a fost și cel care a fost implicat în schema prin care Moldova urma să piardă consulatul din Odesa și terenul adiacent. Schemă blocată doar după ce a fost dezvăluită tot în acest studio. De ce îi strânge Gavrilița mâna lui Ulianovschi și nu o fac cătușele, spre exemplu. E, asta-i altă întrebare. Cert este că în țara asta poți să faci aproape orice, că ești ministru, prim-ministru sau alt mare mahăr. Legea-I lege, doar că nu și pentru ei.

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un referendum cât viitorul unei țări

19 martie 2024, 20:42

Așadar, vom avea referendum pentru integrarea europeană în acest an. Și acest...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Tauber a rămas fără imunitate din nou

14 martie 2024, 20:48

Deputatei Marina Tauber i s-a ridicat imunitatea. Este un titlu de știre pe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, otrăviți de propagandă

12 martie 2024, 22:31

V-am vorbit deseori despre cât de puternic sunt afectate creierele moldovenilor...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Tancuri și milioane vs rapoarte

7 martie 2024, 21:29

Din 2024, Republica Moldova are o nouă strategie de securitate. Una, în sfârșit...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce este votul prin corespondență

5 martie 2024, 20:19

„Maia Sandu vrea să falsifice alegerile prezidențiale prin votul prin corespondență”....

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un procuror european ne poate salva

29 februarie 2024, 21:02

Eu nu știu de ce mai este nevoie ca președinta acestei țări, prim-ministrul,...

Opinia ta contează. Comentează!