Post Scriptum cu Alex Cozer: Monopol pe piața uleiului

La început de mai, peste noapte, uleiul în magazine s-a scumpit cu 30%. De la 38 de lei, sticla de ulei care nici măcar nu are 1l, ci vreo 900 de ml, s-a scumpit până la 50 de lei. O creștere exorbitantă, în condițiile în care uleiul se mai scumpise tot cu vreo 30% pe parcursul acestui an . Scumpirile nu au absolut nicio logică, pentru că floarea soarelui, materia primă din care este produs uleiul, se comercializează astăzi cu 12-13 lei kg, în condițiile în care la începutul anului se vindea cu 18 lei. Așadar, floarea soarelui se ieftinește cu 30%, în timp ce uleiul se scumpește tot cu 30%.

Logică economică, desigur, nu poate exista. Doar că economia moldovenească funcționează după reguli total diferite față de sistemele economice din țările democratice și cu adevărat libere. Pe piața uleiului din Republica Moldova avem un monopolist. Este vorba de companhia Trans-Oil, controlată de controversatul afacerist Vaja Jhasi, un vechi partener și prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Vaja a fost de-a lungul timpului și cel mai probabil și mai este o altfel de borsetcă a lui Plahotniuc. Compania sa a finanțat de-a lungul timpului Partidul Democrat și a plătit milioane de dolari în SUA, pentru lobby în favoarea oligarhului fugar. Mai mult decât atât, Plahotniuc chiar a locuit o perioadă într-o casă scrisă pe numele lui Vaja din orașul american Miami.

Vaja și Plahotniuc au provocat un adevărat scandal de corupție și în România, acolo unde fiind ajutați de guvernarea lui Victor Ponta, au preluat prin atac raider terenuri și infrastructură agricolă în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari de la omul de afaceri Adrian Porumboiu.

Trans-Oil a ajuns monopolista după ce, începând cu 2010, Plahotniuc și Vaja acaparează prin atacuri raider sau pe bani mărunți practic toată infrastructura agricolă din Moldova: elevatoare, mori, puncte de procesare. În paralel, au instituit un monopol și la portul Giurgiulești, asigurându-și totodată și o bună parte din transportul feroviar de marfă.

Astfel, astăzi agricultorii din țară sunt obligați să-i vândă partenerului lui Plahotniuc toată recolta, pentru că au șanse minime să poată exporta singuri sau să proceseze ceva.

De multe ori, agricultorii moldoveni sunt nevoiți să vândă la prețuri de nimic cerealele către Vaja, care ulterior face profituri exorbitante pe seama lor.

Iar Vaja, monopolist fiind, face ce vrea mușchiul său. Dacă vrea să scumpească uleiul, o face, dacă vrea să umble la prețurile la cereale – nicio problemă. Totul îi este permis. Spre exemplu, în prezent el profită de războiul din Ucraina și procură de acolo la prețuri mici floarea-soarelui, ignorând producătorii locali, care stau cu hambarele pline.

Și cu toate că există bănuieli că Vaja Jhashi nu este nimic altceva decât un intermediar al lui Plahotniuc, care îi gestionează banii, acesta nu are nicio problemă cu legea în Republica Moldova. Mai mult decât atât, un dosar penal deschis după ce Vaja și Plahotniuc își obținuseră ilegal duble identități în Republica Moldova a fost clasat acum un an, pe vremea lui Stoianoglo.

Nu face absolut nimic nici Consiliul Concurenței, care este obligat să intervină prin amenzi uriașe, de zeci de milioane de lei, pentru a contracara aceste practici.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moldovenii, uciși prin înfometare

18 aprilie 2024, 20:42

La 20 aprilie, anul acesta, va fi comemorată Ziua Victimelor Foametei Organizate...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

16 aprilie 2024, 21:49

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Încercări de a compromite Recensământul

11 aprilie 2024, 21:01

În această săptămână a demarat Recensământul Populației și Locuințelor. Un proces...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Ce se întâmplă pe piața gazelor

9 aprilie 2024, 20:22

Anul acesta pe piața gazelor naturale din Republica Moldova vor avea loc multe...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Descinderi și înțelegeri pe sub masă

4 aprilie 2024, 20:31

În ultimele săptămâni parcă s-au întețit descinderile cu mascați prin birourile...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Milioane adunate de la sărbători

2 aprilie 2024, 20:54

Odată cu intrarea-n vigoare a legii prin care toții angajații la stat sunt obligați...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 106 ani de la unire

28 martie 2024, 20:30

Ieri s-au împlinit 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Un eveniment...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Rolul marilor artiști

26 martie 2024, 21:14

În anul 2017, când jumătate de milion de români se aflau în stradă, protestând...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Capcana știrilor mincinoase

21 martie 2024, 21:34

Cetățenii noștri cad tot mai des pradă falsururilor. Alimentate în special pe...

Opinia ta contează. Comentează!