Post Scriptum cu Alex Cozer: Monopol pe piața uleiului

La început de mai, peste noapte, uleiul în magazine s-a scumpit cu 30%. De la 38 de lei, sticla de ulei care nici măcar nu are 1l, ci vreo 900 de ml, s-a scumpit până la 50 de lei. O creștere exorbitantă, în condițiile în care uleiul se mai scumpise tot cu vreo 30% pe parcursul acestui an . Scumpirile nu au absolut nicio logică, pentru că floarea soarelui, materia primă din care este produs uleiul, se comercializează astăzi cu 12-13 lei kg, în condițiile în care la începutul anului se vindea cu 18 lei. Așadar, floarea soarelui se ieftinește cu 30%, în timp ce uleiul se scumpește tot cu 30%.

Logică economică, desigur, nu poate exista. Doar că economia moldovenească funcționează după reguli total diferite față de sistemele economice din țările democratice și cu adevărat libere. Pe piața uleiului din Republica Moldova avem un monopolist. Este vorba de companhia Trans-Oil, controlată de controversatul afacerist Vaja Jhasi, un vechi partener și prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Vaja a fost de-a lungul timpului și cel mai probabil și mai este o altfel de borsetcă a lui Plahotniuc. Compania sa a finanțat de-a lungul timpului Partidul Democrat și a plătit milioane de dolari în SUA, pentru lobby în favoarea oligarhului fugar. Mai mult decât atât, Plahotniuc chiar a locuit o perioadă într-o casă scrisă pe numele lui Vaja din orașul american Miami.

Vaja și Plahotniuc au provocat un adevărat scandal de corupție și în România, acolo unde fiind ajutați de guvernarea lui Victor Ponta, au preluat prin atac raider terenuri și infrastructură agricolă în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari de la omul de afaceri Adrian Porumboiu.

Trans-Oil a ajuns monopolista după ce, începând cu 2010, Plahotniuc și Vaja acaparează prin atacuri raider sau pe bani mărunți practic toată infrastructura agricolă din Moldova: elevatoare, mori, puncte de procesare. În paralel, au instituit un monopol și la portul Giurgiulești, asigurându-și totodată și o bună parte din transportul feroviar de marfă.

Astfel, astăzi agricultorii din țară sunt obligați să-i vândă partenerului lui Plahotniuc toată recolta, pentru că au șanse minime să poată exporta singuri sau să proceseze ceva.

De multe ori, agricultorii moldoveni sunt nevoiți să vândă la prețuri de nimic cerealele către Vaja, care ulterior face profituri exorbitante pe seama lor.

Iar Vaja, monopolist fiind, face ce vrea mușchiul său. Dacă vrea să scumpească uleiul, o face, dacă vrea să umble la prețurile la cereale – nicio problemă. Totul îi este permis. Spre exemplu, în prezent el profită de războiul din Ucraina și procură de acolo la prețuri mici floarea-soarelui, ignorând producătorii locali, care stau cu hambarele pline.

Și cu toate că există bănuieli că Vaja Jhashi nu este nimic altceva decât un intermediar al lui Plahotniuc, care îi gestionează banii, acesta nu are nicio problemă cu legea în Republica Moldova. Mai mult decât atât, un dosar penal deschis după ce Vaja și Plahotniuc își obținuseră ilegal duble identități în Republica Moldova a fost clasat acum un an, pe vremea lui Stoianoglo.

Nu face absolut nimic nici Consiliul Concurenței, care este obligat să intervină prin amenzi uriașe, de zeci de milioane de lei, pentru a contracara aceste practici.

Post Scriptum cu Alex Cozer: Finlanda vrea în NATO

13 mai 2022, 20:32

Finlanda a anunțat ieri, oficial, prin vocea premierului și a președintelui...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Un pas important spre aderarea la UE

6 mai 2022, 20:42

În anii 1995-1996, când multe state din estul Europei, ex-sovietice sau ex-socialiste...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Neutralitatea costă

5 mai 2022, 20:42

Moldova este stat neutru și asta ne apără de ambițiile psihotice ale lui Putin....

Post Scriptum cu Alex Cozer: Decizii întârziate în justiție

29 aprilie 2022, 20:29

Astăzi, în sfârșit, a fost emis mandat de arestare pentru Vladimir Andronachi,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Moscova ne vrea panicați

28 aprilie 2022, 21:04

Moscova ne vrea panicați, înfricoșați, nesiguri. Vrea să nu credem în ziua de...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Odnostalco, menajat de justiție

21 aprilie 2022, 20:23

Vă mai amintiți de cazul Bahamas? Acea uriașă spălare de bani rusești din anul...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Înțelegeri de cartel pe piața petrolieră

22 aprilie 2022, 22:45

Republica Moldova este singura țară din Europa în care atunci când vrei să-ți...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Reșetnicov s-a afișat cu un ochi umflat

15 aprilie 2022, 20:25

Ieri prin presa moldovenească a făcut furori o poză cu un ochi umflat al lui...

Post Scriptum cu Alex Cozer: 50 de zile de război în Ucraina

14 aprilie 2022, 20:45

50 de zile de război în Ucraina. Perioadă în care am văzut că în lumea asta...

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE