Fermierii cer convocarea Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu scumpirea uleiului
Economic 23 mai 2022, 17:19 | 713

Mai mulți membri ai Asociației Forța Fermierilor se declară îngrijorați de recenta scumpire a uleiului vegetal și cer convocarea Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit lor, aceste evoluții reprezintă ”fie abuz de poziție dominantă a unui procesator, fie acord de cartel între marile rețele comerciale”. Se întâmplă după ce, în ultimele săptămâni, prețul uleiului a crescut în magazine cu 25-30%. Autoritățile centrale arată cu degetul la monopolistul care se ocupă de producerea și procesarea uleiului, iar acesta din urmă spune că scumpirile au fost operate de cei care controlează rețelele de retail.

Asociația Forța Fermierilor atenționează că scumpirea uleiului s-a produs în condițiile în care prețurile la floarea soarelui au scăzut vertiginos în ultimele luni, urmare a importului masiv a materiei prime din Ucraina la prețuri reduse. Fermierii spun că, în Republica Moldova, sectorul de păstrare, transportare și export a cerealelor și culturilor oleaginoase, precum și procesarea anumitor produselor agricole, sunt controlate de un singur agent economic cu numeroase întreprinderi afiliate. Potrivit asociației, se atestă acțiuni abuzive și concertate din partea unor grupuri de companii care se pricopsesc cu supra-profituri din contul producătorilor agricoli și populației.

COMUNICATUL AFF: "În ultimii ani se atestă o expansiune alarmantă a unor agro-holding-uri, care deja dețin zeci de mii de hectare de terenuri agricole și intenționează să controleze procesul de producere în agricultură și distrugerea satelor noastre. În context, Asociația Forța Fermierilor solicită convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate în vederea discutării modificărilor la Strategia Securității Alimentare."

Președinția nu a reacționat deocamdată la solicitarea fermierilor. Săptămâna trecută, Comisia pentru Situații Excepționale a introdus uleiul vegetal în lista produselor social importante. Astfel, prețul pe raft al uleiului filtrat va avea un adaos comercial de maxim 20%. Această decizie vine urmare a scumpirii litrului de ulei până la 48-50 de lei în rețelele de comerț. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că de vină este monopolul pieței. ”S-ar părea că avem rezerve de floarea soarelui, producem ulei, dar prețul crește. Explicația e simplă – există o companie de monopol pe care trebuie să o punem la punct”, a spus el. Grosu a încurajat membrii Consiliului Concurenței să ia în vizor această chestiune. De partea cealaltă, grupul Trans-Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi, care este cel mai mare producător și procesator de ulei vegetal din Moldova, a menționat că declarația lui Grosu ar fi ”o amenințare la adresa întregii afaceri” și a respins acuzațiile că s-ar face vinovat de prețurile galopante la ulei din ultima perioadă. Trans-Oil susține că nu a mărit prețul la ulei pentru distribuitori și pentru rețelele de comerț și că scumpirile vor fi aplicate în a treia decadă a lunii mai. Între timp, aceeași sticlă de ulei costă în diferite magazine de la 39 la 49 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!