În Republica Moldova nu există un risc iminent privind o eventuală expunere la radiații ionizante
Social 10 august 2022, 19:36 | 460

În Republica Moldova nu există un risc iminent privind o eventuală expunere la radiații ionizante. Mesajul vine din partea Ministerului Sănătății în contextul în care Centrala nucleară din Zaporojie a fost atacată de forțele ruse, fiind afectați trei senzori de radiație. Moldova are peste un milion de pastile de iodură de potasiu donate de România, însă nu există un pericol radiologic pentru administrarea lor acum, anunță autoritățile din sănătate, care îndeamnă populația la calm. În România a fost declanșată o adevărată panică după ce ministrul Sănătății a îndemnat oamenii să meargă imediat să-și ia rețetele pentru pastilele de iodură de potasiu.

Ministerul Sănătății a asigurat disponibilitatea a peste un milion de pastile de iodură de potasiu stocate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în eventualitatea unui accident nuclear.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII DESPRE STOCURILE DE IODURĂ DE POTASIU: "Comprimatele sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale, care le vor distribui centrelor de sănătate, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale. ANSP a elaborat o instrucțiune cu privire la administrarea medicamentului. Vă comunicăm că în prezent nu există pericol radiologic. Îndemnăm populația la calm."

În cazul unui accident nuclear cu pericol de contaminare, pastilele de iodură de potasiu vor fi eliberate, prin decizia Comisie pentru Situații Excepționale, iar oamenii vor fi înștiințați cu indicații concrete, anunță responsabilii. Agenția Națională pentru Sănătate Publică dă asigurări că în prezent, nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv. ANSP atenționează populația că administrarea în scop profilactic a preparatelor de iod este inoportună. În cazul unui accident nuclear, pastilele de iodură de potasiu pot fi administrate doar celor cu vârsta de până la 40 de ani, în primele 24 de ore de la incident, pentru profilaxia efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide.

Ion URSULEAN, șeful Secției Radioprotecție, ANSP: "Lumea se îngrijorează din cauza faptului că la Zaporojie din Ucraina există un oarecare pericol potențial, nu un pericol iminent de explozie. Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă administrarea după 40 de ani, din motiv că riscul pentru ei este minim sau aproape zero. Diferite țări practică diferite repartizări a iodurii de potasiu. Alții îl dau în școli și în farmacii. Noi considerăm că cel mai bine, într-un final, ele să ajungă la centrele de sănătate care au evidența populației pe grupuri de vârstă."

Nici Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu a lansat vreo avertizare în legătură cu situația de la Zaporojie. În România, de exemplu, este în plină desfășurare Campania de distribuție a iodurii de potasiu, preparat care se administrează în primele ore în caz de accident nuclear. Preparatul este disponibil gratuit în farmacii de câteva săptămâni, iar recent, ministrul român al Sănătății a lansat un îndemn prin care cheamă populația să se adreseze cât mai curând la medicul de familie ca să-și ia rețetele pentru comprimate, mesaj care a bulversat societatea.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății de la București: "Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie, de la care trebuie să primească prescripția și avem 2500 de farmacii în toată țara de unde își pot ridica în mod gratuit aceste pastile."

Medicii de familie din România au spus că declarația alarmistă a lui Rafila este iresponsabilă. Ea a indus panică în rândul populației și a blocat activitatea medicilor.

În prezent, invadatorii ruși controlează centrala nucleară a Ucrainei de la Zaporojie, depozitând acolo zeci de tone de explozibil. Obiectivul lor este să o racordeze la Crimeea anexată de Rusia în 2014. Recent, Ministerul de Externe de la Chișinău s-a declarat profund îngrijorat de atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie și a cerut accesul experților internaționali pe teritoriul ei, atenționând asupra unor posibile consecințe fără precedent pentru umanitate în cazul unui accident.

Opinia ta contează. Comentează!