Încă trei milioane de euro pentru Arena Națională
Economic 22 decembrie 2021, 19:40 | 993

Guvernul a alocat astăzi 67,7 de milioane de lei întreprinderii ”Arena Națională”, pentru a majora capitalului social al acesteia. Banii erau prevăzuți în bugetul de stat pentru anul 2021. Se întâmplă în condițiile în care arena multifuncțională, care trebuia să fie dată în exploatare încă în anul 2019, rămâne neexploatată din cauza a numeroase probleme ignorate la etapa de proiectare.

Agenția Proprietății Publice, care este asociat unic al ”Arenei Naționale”, va opera modificările necesare în statutul acesteia pentru majorarea capitalului social cu 67,7 de milioane de lei (echivalentul a peste trei milioane de de euro), alocate din bugetul de stat, ca o tranșă anuală. Potrivit celor mai recente estimări, pentru finalizarea proiectului mai sunt necesare 31,3 milioane de euro. Guvernul urmează să achite tranșe anuale asemănătoare în următorii 11 ani.

NATALIA GAVRILIȚA prim-ministrul Republicii Moldova: "Într-adevăr, avem un contract și trebuie să facem aceste plăți și deja s-a investit în acest edificiu. Trebuie să ne asigurăm că este finalizat și pus în slujba cetățenilor. Așteaptă federațiile sportive, așteaptă artiștii darea în exploatare a acestui obiect."

Până acum, pentru proiectul ”Arena Națională” au fost achitate din bugetul de stat peste 13 milioane de euro. Costurile totale vor ajunge la 44,5 milioane de euro.

”Arena Națională” urma să fie inaugurată în octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor. Inițial, s-a constatat că arena polivalentă nu putea fi dată în exploatare, deoarece nu era posibilă conectarea la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare. Apoi s-a depistat că nu era racordată la rețelele electrice. În luna mai 2019, printr-un prim acord adițional, statul și-a asumat obligația să achite în plus față de prevederile contractuale inițiale 1,5 milioane de euro pentru ca Arena să fie conectată la apeduct și canalizare. Ulterior, au apărut alte probleme care nu au fost luate în calcul la etapa inițierii proiectului, iar pentru a fi rezolvate a fost nevoie de investiții suplimentare pentru a fi construite drumurile de acces.

Opinia ta contează. Comentează!