Un proiect de prevenire și combatere a corupției a fost lansat astăzi la Chișinău
Justiţie 20 iulie 2022, 15:42 | 717

Un proiect de prevenire și combatere a corupției a fost lansat astăzi la Chișinău. De data aceasta, inițiatorii vor să reducă la zero acest fenomen prin arta teatrală, cu mijloace artistice inovatoare. Este prevăzut și un concurs de dramaturgie, iar cea mai bună piesă va fi montată pe scena Teatrului „Mihai Eminescu”.

Ideea aparține Centrului de Teatru din Moldova, Teatrului Național „Mihai Eminescu” și Centrului Național Anticorupție.

ION PRUTEANU, şef Direcție educaţie anticorupţie, CNA: "Am acceptat provocarea să explicăm copiilor prin desen animat ce înseamnă corupția și cum trebuie să o prevenim și marea noastră provocare e să vedem cum putem preveni corupția din scena teatrului. Având în scenă modele de integritate, pentru că vorbim de actori, ca model, sperăm să iasă un spectacol frumos."

Proiectul ”Democrația prin teatru: Reflexia integrității în oglinda scenei, în prim plan tinerii” vine să atragă atenția, încă odată, asupra corupției - o adevărată nenorocire pentru societate. Proiectul este plănuit pentru o perioadă de zece luni.

ALINA ȚURCANU, președintele Centrului de Teatru din Moldova: "Ne-am propus să organizăm inițial un concurs de dramaturgie și un concurs de filme de scurt metraj, invităm toți doritorii să participe. 1:06 Apoi urmează alegerea unei piese învingătoare, piesa laureată va fi montată pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”."

Cu piesa învingătoare, actorii vor merge prin mai multe localități ale Republicii Moldova. După spectacole, vor urma dezbateri, cu implicarea experților în domeniu.

GHENADIE GÂLCĂ, actor, director-adjunct Teatrul Național „Mihai Eminescu”: "Scopul acestui proiect este dialogul dintre teatru și public pe tema corupției și anticorupției. Un spectacol pe care ni-l dorim util, important nu doar din punct de vedere social, cât și artistic."

Celelalte piese prezentate în cadrul proiectului vor fi publicate.

ALINA ȚURCANU, președintele Centrului de Teatru din Moldova: "Piesele câștigătoare, cu locul 1, 2 și 3, vor fi editate, într-un tiraj de cinci sute de exemplare, pentru a fi distribuite către instituțiile școlare din țara noastră."

LARISA TUREA, scriitoare, critic de teatru și film: "Îmi pare un proiect foarte necesar în ziua de astăzi, când dezinformarea este foarte activă. Este important și prin asigurarea acestei vizibilități, prin aceste discuții înainte și după spectacol, pentru că asemenea subiecte nu se pot discuta doar între patru ochi."

Potrivit celui din urmă studiu al organizației Transparency International, Republica Moldova a ajuns pe locul 105 din 180 de țări în clasamentul Indicelui Percepției Corupției, acumulând un scor de 34 de puncte, din 100 posibile. După alegerile parlamentare din iulie 2021, Republica Moldova s-a debarasat de eticheta ”stat capturat”. „Pentru a menţine imaginea pozitivă şi încrederea publicului, guvernanţii trebuie să demonstreze capacitatea de a depolitiza organele anticorupţie şi de a reforma cu adevărat sistemul de justiţie din ţară”, se arată în studiul citat.

Proiectul „Democrația prin teatru: Reflexia integrității în oglinda scenei, în prim plan tinerii” este finanțat de organizația „European Endowment for Democracy” și de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!