Post Scriptum cu Alex Cozer: Noi încercări de a ne destabiliza
Post Scriptum 28 iulie 2022, 20:14 | 990

Kremlinul se îngrijorează de starea democrației din Republica Moldova. Nu, nu este o glumă și nici măcar o știre de acum 20 de ani, când în Rusia mai exista o boare de democrație, iar la Chișinău tocmai se instaura regimul comunist al lui Voronin.

Știrea este de ieri și îl are drept protagonist principal pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, adică una dintre cele mai proeminente voci ale propagandei moscovite. Ieșirea lui Peskov în una dintre agențiile guvernamentale de știri rusești, în care și-a manifestat îngrijorarea față de „măsurile extrem de dure, care cu greu se încadrează în noțiunea democrație, împotriva partidelor de opoziție”, referindu-se la ultimele acțiuni care vizează Partidul lui Ilan Șor și pe cele care-l au erou central pe Igor Dodon, denotă că Moscova este deranjată că pionii săi de la Chișinău sunt scuturați de justiție.

Sigur că poate aș fi trecut cu vederea astfel de declarații, în care se vorbește despre democrație, dacă ele ar fi venit de altundeva. Dintr-o țară în care mai există măcar un dram de democrație, pluralism politic sau opoziție. Atunci însă când un individ precum Peskov pomenește democrația, după ce acum câțiva ani, chiar sub geamul său de la Kremlin a fost asasinat cu sânge rece Boris Nemțov, principalul opozant al lui Putin, este ridicol.

Atunci când purtătorul de cuvânt al celui mai sângeros dictator al zilelor noastre compătimește opoziția din Republica Moldova, în condițiile în care Rusia pur și simplu nu mai există nici măcar cea mai mică urmă de opoziție politică, ultimii săi lideri fiind aruncați în pușcării, otrăviți sau fugiți din țară, deja trebuie să tragem și niște semnale de alarmă.

Pentru că pe lângă faptul că soția lui Peskov, Tatiana Navka, și cea a lui Șor, Jasmin, sunt bune prietene și cheltuiesc zeci de mii de euro pe zi pentru vacanțe petrecute împreună în cele mai de lux hoteluri din cele mai exclusiviste zone ale lumii, intervin și interesele geopolitice și veșnicile acțiuni de sabotare și destabilizare la care este supusă Republica Moldova de către Moscova.

Deja suntem exasperați cu toții de aceste alerte zilnice cu bombă, care vizează diferite instituții din țară, dar în special Aeroportul Chișinău, dând peste cap orarul zborurilor și ducând la anularea unor curse sau pierderea conexiunilor.

Aceste acțiuni subversive au început cam în aceeași perioadă în care Șor, sfătuit de Petruți, lansa marile proteste pentru „O viață nouă”. Iar potrivit structurilor noastre, alertele au legătura cu Rusia și încercările de a induce panică și neîncredere în rândul populației și de a destabiliza lucrurile aici.

Dar acesta e doar începutul. Pentru că Rusia nu poate admite ca Moldova să se rupă total de sub controlul său, după ce am primit statutul de candidat la aderarea la UE, iar la Chișinău, chiar dacă cu chiu cu vai, au demarat totuși niște procese care ar trebui să aibă drept punct final ruperea de barbaria estică și ancorarea la valorile democrației veritabile.

Încercările de a ne destabiliza doar vor crește în intensitate și există tot mai multe indicii și de unde vor proveni. Pe de o parte, asistăm la o radicalizare a discursurilor din stînga Nistrului, existând tot mai multe semnale privind intenția unor provocări. Totodată, vedem și activizarea unor grupări din Găgăuzia legate de criminalitatea organizată de la Moscova, care doresc locuri în Parlament, amenințând cu nesupunerea față de autoritățile centrale.

Adevăratele provocări vor veni însă abia din toamnă. Atunci când temperaturile vor scădea, iar prețurile gazelor, și așa deja astronomice, vor crește și mai mult. Kremlinul șantajează în prezent Europa prin reducerea cantităților de gaze livrate, acțiune care duce la creșterea prețurilor pe burse, ajungându-se în prezent la un nivel de 2.200 de dolari pe mia de metri cubi, adică de peste 10 ori mai mult decât prețurile normale.

La aceste prețuri, va fi imposibil pentru peste 95% din populație să mai achite facturile la gaze. Iar dacă nu vor fi identificate soluții pentru gaz mai ieftin, împrumut, așa cum încearcă Ucraina să obțină acum de la SUA, sau bani pentru plafonări de prețuri, atunci ne așteaptă un adevărat cataclism social imposibil de controlat. Să fim vigilenți și să depunem toate eforturile pentru a identifica soluții.

Opinia ta contează. Comentează!