Post Scriptum cu Alex Cozer: Despre tarifele la gaze

Moldovenii și-au aflat tarifele la gaze. Vor fi, de departe, cele mai mari din istorie. Asta chiar și cu compensațiile Guvernului, care vor depăși 1,6 miliarde de lei doar pentru perioada rece a anului. Ironia sorții e că această sumă, de 1,6 miliarde de lei, care este scoasă din buget, adică din buzunarele noastre, pentru a fi achitate compensațiile la gaze, este cam la fel de mare precum pierderile pe care le-a suferit Moldovagaz pe parcursul anului 2021, din cauza managementului prost sau chiar al sabotajului din această companie. Vadim Ceban, șeful de la Moldovagaz, uns acolo de Gazprom, a recunoscut ieri că din cauza deciziei sale din ianuarie 2021, cetățenii sunt nevoiți să plătească, în acest an, aproximativ 100 de milioane de dolari mai multe pentru gazele naturale, potrivit estimărilor experților.

Ceban, într-adevăr, nu este guru și nici nu e cazul să fie. El este însă manager într-o companie, cu un salariu de sute de mii de lei, care este obligat să protejeze interesele instituției pe care o conduce. Cel puțin a instituției, dacă nu și a cetățenilor Republicii Moldova. Mai mult decât atât, în condițiile în care Ceban a ajuns într-o funcție atât de importantă, se presupune că ar fi și un profesionist în domeniu, iar fișa postului îl obligă să cunoscă trendurile din domeniul său de activitate. Și dacă, într-adevăr, nu putea ști cu exactitate cât vor costa gazele în vara lui 2021, la sigur știa cât urma să plătească Moldovagaz conform formulei vechi, existentă în contractul semnat încă în anul 2006. Iar formula veche stabilea că noi plătim gazele conform unor calcule în care prețul la petrol cu un an înainte este prioritar. Ce s-a întâmplat cu prețurile petrolului în 2020 știe toată lumea, mai ales Ceban. A scăzut, pe fondul pandemiei, de zeci de ori. În primăvara și vara anului 2020 am avut cel mai ieftin petrol din acest secol, astfel de prețuri nemaiexistând de la sfârșitul anilor 90. Respectiv, noi urma să plătim în acest an și un preț la gaze pe măsură.

Un alt indicator de care era obligat să țină cont Ceban este că, în timpul oricărei crize de amploare, prețurile la resurse naturale, petrol, gaze, metale, scade drastic.Iar când economia își revine, prețurile cresc și mai puternic. Este o constantă a economiei de mai bine de 100 de ani. Așadar, Ceban știind că în primăvara-vara anului 2021, conform prevederilor contractului, vom cumpăra gaze la un preț foarte accesibil, decide în ianuarie să schimbă formula și să achiziționăm gazele la preț de bursă. Într-un moment în care aceste prețuri erau deja în creștere. În consecință, Moldovagaz ajunge la pierderi de 100 de milioane de dolari, din devieri tarifare, până în luna octombrie. De ce a făcut Ceban un astfel de lucru și în favoarea cui? Știm cu certitudine că Gazprom este acționar majoritar la Moldovagaz, iar Ceban nu ar fi ajuns acolo șef fără permisiunea gigantului rus. Putem, așadar, să presupunem că, mai ales în contextul schimbărilor politice de la Chișinău, Ceban a executat o indicație de la Moscova. Chiar dacă aceasta este în detrimentul Moldovagaz și mai ales a cetățenilor Republicii Moldova. Mai mult, Ceban insista ieri că actualul tarif la gaze, adică de peste 11 lei, să fie menținut pentru următoarele 14 luni, indiferent de cât de mult se vor ieftini acestea la burse. De ce? Pentru a acoperi devierile tarifare din cauza deciziei sale din ianuarie 2021. În tot acest ghem de incompetență și sabotaj, cei care ar trebui să apere interesele cetățenilor nu intervin nicicum. ANRE a acceptat în mai puțin de 15 minute solicitările tarifare ale Moldovagaz, chiar dacă înainte se întâmpla după dezbateri care durau zile întregi. Guvernul, pe de altă parte, pare deocamdată să nu fie deloc deranjat de acțiunile lui Ceban. O atitudine, pentru mine, inacceptabilă. Dar care ar putea fi explicată dacă am avea acces la atât de secretizatul contract cu Gazprom.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE