Costurile pentru gestionarea fluxului mare de refugiați ucraineni sunt de milioane de lei
Economic 3 martie 2022, 17:43 | 925

Gestionarea problemei refugiaților costă milioane de lei, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, la postul nostru de televiziune. Potrivit funcționarului, Uniunea Europeană a promis un sprijin financiar, care să ajute autoritățile de la Chișinău să facă față acestei situații.

MARCEL SPĂTARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Avem nevoie de produse pentru refugiați pentru ca să le acordăm primul ajutor umanitar necesar, adică saltele, pături, perne, produse de igienă, mâncare. Până acum refugiații au fost ajutați cu servicii de catering, cu mâncare. Toate aceste lucruri presupun niște costuri. Clădirile, de exemplu blocul VI de la USM, care nu era funcțional, trebuie conectat la energie electrică, la încălzire și știți care sunt prețurile astăzi. Banii vor fi rambursați agenților economici, instituțiilor publice sau ONG-urilor, care organizează aceste centre."

Comisarul european Olivér Várhelyi, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, a anunțat că Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 20 de milioane de euro pentru a ajuta la gestionarea imediată a crizei refugiaților. 15 milioane de euro vor fi oferite pentru gestionarea fluxului de refugiați, iar cinci milioane vor fi cu titlul de ”ajutor umanitar pentru ucrainenii care și-au găsit un adăpost în Republica Moldova”. Ministrul Spătari spune că Guvernul are nevoie și de voluntari, care să asigure eficientizarea procesului de cazare.

MARCEL SPĂTARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Am ajutat marocani, tunisieni, azeri, vietnamezi să treacă prin Moldova, printr-un coridor verde să se întoarcă în țările lor. Costurile estimate sunt de milioane de lei și Uniunea Europeană va veni cu sprijin financiar de milioane de euro ca să ne ajute să facem față acestei situații. La Guvern este o platformă a voluntarilor unde sunt 2800 de voluntari înregistrați, și la necesitate, ei sunt mobilizați în cele 170 de puncte de cazare a refugiaților."

Potrivit datelor oficiale, până acum au traversat frontiera Republicii Moldova pe sensul de intrare 123 de mii de cetățeni ucraineni. Aproximativ 55 de mii de persoane, dintre care peste 20 de mii sunt copii, se află și acum aici.

Opinia ta contează. Comentează!