Originar din Colorado, Bill Mahaffey și soția sa au venit în Republica Moldova acum opt ani
Trăim în pace 8 septembrie 2022, 19:53 | 1637

A lăsat Statele Unite ale Americii pentru o viață interesantă și plină de provocări în Republica Moldova. Patru ani în urmă, Bill Mahaffey a deschis la Chișinău o berărie artizanală, care a produs până acum aproape 100 de tipuri de bere. Fiecare are o istorie și un gust aparte. Cea mai deosebită însă are gust de mămăligă. Este atât preferata localnicilor, cât și a străinilor care trec pragul berăriei.

Originar din Colorado, Bill Mahaffey și soția sa au început să călătorească prin lume acum 20 de ani. După ce și-au cheltuit toți banii, au mers să lucreze la ambasadele Statelor Unite ale Americii în Vietnam, Rusia și Ucraina. Tot așa au ajuns și în Republica Moldova.

BILL MAHAFFEY, berar: "„Mahmureală sovietică” în arhitectură. Nu părea a fi ceva diferit. Doar mai compact și mai bun. Am auzit doar lucruri bune de la oamenii cu care am lucrat și care au fost aici."

După ce și-au încheiat misiunea la ambasadă, le-a fost greu să se despartă de mediul de aici, așa că soții Mahaffey au decis să rămână în Moldova. Aveau nevoie de un nou loc de muncă. Bill și-a amintit de hobby-ul pe care îl avea când locuia în America - producerea berii. Odată, de Crăciun, soția i-a dăruit un set pentru producerea berii acasă. A studiat mult din cărți și a învățat multe de la alți berari, iar cu patru ani în urmă și-a deschis propria berărie la Chișinău.

BILL MAHAFFEY, berar: "Eu și soția mea am avut idea de a transforma hobby-ul pe care l-am avut din 1994 într-o afacere. Atunci, în Moldova erau doar 2-3 producători de bere artizanală. Am decis să încercăm. Dacă nu acum, atunci când?"

Până acum, Bill a produs aproape 100 de tipuri de bere. Se specializează în stiluri moderne anglo-americane, dar mereu experimentează și cu cele germane sau belgiene.

BILL MAHAFFEY, berar: "Toată berea o producem aici pe loc. Avem 4-5 tipuri de bere pe care le facem mereu, iar alte tipuri le schimbăm. Odată am făcut o partidă mică de bere în care am adăugat ciocolată și chili. Nu eram sigur că ne va reuși. Dar am reușit! În această afacere trebuie să ai simțul aventurii. E doar bere. Nu ai de salvat viața nimănui, așa că, experimentează!"

Secția de producere e ca un adevărat laborator în care Bill deseori petrece nopți întregi pentru a obține noi gusturi și arome.

BILL MAHAFFEY, berar: "Asta e berea care am făcut-o noaptea trecută. E IPA Brut. Am fost prima companie din Moldova care a produs acest tip de bere."

Hameiul este importat din America, iar berea produsă e naturală, nefiltrată și nepasteurizată. Tot procesul de producere a berii este manual. Bill se implică personal la fiecare etapă și, deseori, experimentează. Așa a apărut și „berea moldovenească”, cum o numește, în glumă, Bill. Aceasta are gust de mămăligă.

BILL MAHAFFEY, berar: "Una dintre principalele beri pe care le facem este cea cu mămăligă. Punem crupe de porumb pentru sarmale. Se vinde cel mai bine."

Bill și soția sa sunt mulțumiți de viața în Moldova și planifică să-și dezvolte aici afacerea. Anumite provocări evident că există. Deși achită aici taxe și impozite foarte mari, cei doi spun că legile în Moldova nu sunt deloc prietenoase businessului. În plus, la fiecare doi ani Bill trebuie să obțină documente care să-i permită să rămână în Moldova, iar procesul este foarte anevoios.

BILL MAHAFFEY, berar: "Cât despre felul cum mă simt în Moldova, sunt două lucruri pe care vreau să le menționez: Pe de o parte este Moldova, țara, oamenii, națiunea... Le ador pe toate! Pe de altă parte, este statul și birocrația. Pentru mine, ca antreprenor, e foarte dificil, dacă pot să mă exprim așa. Pentru că totul e făcut în așa fel încât să ți se pună piedici la fiecare pas."

Acum, Bill se pregătește să producă bere la cutie, proiect care, speră el, va fi pe placul oamenilor de la noi.

Opinia ta contează. Comentează!