Judecătorii polonezi, intimidați
Externe 19 iunie 2018, 15:40 | 1542

Independența justiției din Polonia atârnă de un fir. Cel puțin asta susțin mai mulți judecători din această țară, care spun că sunt intimidați și hărțuiți de către politicienii de la putere. Magistrații afirmă că presiunea exercitată asupra lor este enormă.

Judecătorii implicaţi în cazuri sensibile sau care şi-au exprimat opoziţia faţă de ameninţările la independenţa justiţiei din Polonia au declarat pentru publicația britanică „The Guardian” că sunt ameninţaţi în mod constant cu măsuri disciplinare. Magistrații afirmă că în multe cazuri sunt acuzaţi de corupţie sau devin victime ale unor campanii de instigare la ură, orchestrate de partidul ”Lege și Justiție”, aflat la guvernare.

De asemenea, ar fi vizaţi şi membrii familiilor judecătorilor. Un judecător din Cracovia susţine că au fost publicate acuzaţii false privind viaţa sa personală în publicaţiile media pro-guvernamentale. Un alt judecător din Varşovia, care l-a condamnat la trei ani de închisoare în 2015 pe Mariusz(MARIUȘ) Kaminski, un politician important din partidul de guvernământ, pentru activităţi ilegale, a fost victima unor măsuri disciplinare şi acum este acuzat că a făcut publice identităţile unor agenţi sub acoperire, acuzaţie negată de el. Judecătorul cu pricina s-a plâns că i-ar fi fost spartă și casa, iar surse din sistemul judiciar polonez i-au confirmat că a fost plasat sub supraveghere de către serviciile secrete conduse acum de către Mariusz(MARIUȘ) Kaminsiki, grațiat de către președintele Andrezj Duda. Un alt coleg de-al lor, care deseori a criticat public modificările aduse de guvernare în justiție, a spus că presiunea exercitată asupra judecătorilor este enormă. Din 2015, de când a ajuns la putere, partidul Lege și Justiție controlează procurorii generali şi instituţia care numeşte, promovează şi monitorizează judecătorii. Mai mult. Începând cu trei iulie, urmează să fie implementată o lege controversată, care va forţa retragerea a 40 la sută dintre judecătorii Curţii Supreme, lucru calificat de către Uniunea Europeană drept o încălcare ireversibilă a statului de drept.

Opinia ta contează. Comentează!