Igor Dodon promite că autoritățile vor organiza, zilnic, curse aeriene charter
Social 30 martie 2020, 20:13 | 2931

Igor Dodon promite că autoritățile vor organiza, zilnic, curse aeriene charter, care să-i aducă acasă pe cetățenii Republicii Moldova din zonele afectate grav de pandemie. Anunțul a fost făcut astăzi, după ședința tripartită de la Reședința de Stat. Între timp, Ministerul de Externe spune că circa șase mii de cetățeni moldoveni și-au anunțat deja intenția să revină acasă, iar autoritățile nu au soluții pentru a-i plasa în carantină la revenire.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova

Pentru a permite autorităților statului să gestioneze trierea la intrare în țară vor fi organizate de către stat treptat curse charter pentru acei din diasporă, care vor să se întoarcă acasă. Practic, în fiecare zi vor fi câteva rute charter, dar vreau să menționez că vor fi organizate oficial, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, care deja a aprobat o instrucțiune pentru toate ambasadele.

Potrivit lui Dodon, în prezent sunt întocmite așa-numitele ”liste” pentru cetățenii din străinătate, în care vor fi incluse prioritar femeile cu copii, personale bolnave, studenții și familiile. De acest lucru se ocupă Ministerul de Externe, care obține informația necesară de la ambasadele Republicii Moldova. Listele vor fi aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale. Într-un comunicat plasat pe site-ul Ministerului de Externe se arată că moldoveni care vor să revină acasă se pot înregistra online pe paginile de internet și facebook ale misiunilor noastre diplomatice din țările în care se află.

COMUNICATUL MINISTERULUI DE EXTERNE/Sursa: www.mfa.gov.md

Biletele pentru călătoria cu liniile charter excepționale vor fi procurate direct de la operatorii de zbor, după aprobarea de către Comisia pentru Situații Excepționale. Informații actualizate privind cursele charter autorizate pot fi găsite pe site-ul oficial al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova la adresa: caa.md/rom/news/ și pe pagina de facebook a Autorității Aeronautice Civile. La sosirea în Chișinău, pasagerii vor trece obligatoriu procedura de evaluare medicală și vor fi plasați pentru 14 zile în autoizolare.

Ministrul de Externe Oleg Țulea a declarat într-o emisiune că deja a fost creată o listă de așteptare cu circa 6.000 de cereri de la cetățenii moldoveni aflați peste hotarele țării. ”Din păcate, noi nu avem mecanismul de a plasa acești oameni în carantină. Păstrăm regimul normal de autoizolare de 14 zile.”, a declarat Țulea. După ședința tripartită de la Reședința de Stat, peședintele Igor Dodon a mai declarat că angajații din structurile de stat precum medicii, polițiștii și vameșii care au fost infectați cu noul coronavirus vor beneficia de un ajutor financiar unic în sumă de 16 mii de lei. Totodată, persoanele aflate în șomaj tehnic din cauza stării de urgență vor primi 70-80 la sută din valoarea salariului pe care-l aveau, iar cei care n-au lucrat în ultimele nouă luni vor primi aproximativ 2 mii 700 de lei. Cât privește întreprinderile care și-au sistat activitatea în această perioadă, statul le va restitui impozitele pentru salariile angajaților în proporție de 100%.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie