Un litru de motorină A-95 va costa vineri 21 de lei și 65 de bani, iar unul de motorină - 18 lei și 14 bani
Economic 6 ianuarie 2022, 19:38 | 1055

Scumpirea carburanților continuă. Autoritățile de la Chișinău admit o înțelegere de cartel între benzinării și spun că întreprind deja măsuri pentru a combate acest fenomen. Mâine, un litru de benzină A-95 va costa 21 de lei și 65 de bani, iar de motorină - 18 lei și 14 bani. În patru zile acești carburanți s-au scumpit cu aproape un leu și, respectiv, 72 de bani. Astăzi am văzut prețuri identice la majoritatea benzinăriilor.

ADELA ȘEVCIUC, reporter Jurnal TV: "La această benzinărie un litru de benzină A-95 - costă 21 de lei și 54 de bani, iar un litru de motorină 17 lei și 99 de bani."

ADELA ȘEVCIUC, reporter Jurnal TV: "Exact același preț îl vedem afișat și la această benzinărie. 21 de lei si 54 de bani pentru benzina A-95 și 17 lei si 99 de bani pentru motorină."

ADELA ȘEVCIUC, reporter Jurnal TV: "21 de lei si 54 de bani costa un litru de benzina A-95 si de 17 lei si 99 de bani - un litru de motorină. Vedem că și pe acest panou prețurile sunt absolut identice."

ADELA ȘEVCIUC, reporter Jurnal TV: "Exact același preț îl vedem afișat și la această benzinărie. 21 de lei si 54 de bani costă un litru de benzină A-95 și 17 lei si 99 de bani un litru de motorină."

ADELA ȘEVCIUC, reporter Jurnal TV: "Suntem la o altă benzinărie ce aparține unei alte rețele. Aici prețul la carburanți e cu câțiva bani mai mic. 21 de lei si 52 de bani costă un litru de benzina A-95 si 17 lei și 97 de bani - un litru de motorină."

Cele cinci rețele mari de benzinării, care au afișate prețuri aproape identice, acoperă aproape 70 la sută din volumul vânzărilor la pompă în Republica Moldova. Tot ele vând carburanți benzinăriilor mici. Șoferii spun că nu mai fac față acestor scumpiri.

Unii deputați vorbesc de orchestrarea scumpirilor. Vinovate sunt instituțiile responsabile de reglementarea prețurilor la produsele petroliere, afirmă Dumitru Alaiba, șeful Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: "Este nu doar o înțelegere de cartel, este în primul rând o nerușinare pentru că asta se întâmplă ani la rând. Este o problemă pe care cu siguranță o să trebuiască să o atacăm. Din păcate, în prezent noi avem niște instituții absolut nefuncționale, vorbesc aici de Consiliul Concurenței și ANRE. După mine, principala soluție este să le comasăm și să avem o instituție care într-adevăr să protejeze piața și consumatorul. Eu nu vreau noi să o dăm în bară și să greșim grăbindu-ne, dar cu siguranță anul acesta noi o să avem o mișcare."

De cealaltă parte, unul dintre directorii ANRE, Eugen Carpov, afirmă că instituția întreprinde măsuri pentru a stopa această înțelegere de cartel de pe piața petrolieră.

EUGEN CARPOV, director ANRE: "Este o situație care ne deranjează și pe noi la fel Avem anumite acțiuni pe care le implementăm pentru ca să avem o reală concurență pe piață. Am elaborat și deja se implementează în regim de test o aplicație care puteți să o găsiți pe site-ul agenției unde vor fi afișate prețurile pentru toate benzinăriile din Republica Moldova pe care le aplică zilnic. Astfel benzinăriile care vor avea un preț mai mic vor fi stimulate să aibă vânzări mai mari și respectiv venituri mai mari."

Potrivit lui Eugen Carpov, această aplicație va fi funcțională în următoarele zece zile.

Conducerea Consiliului Concurenței a depus cerere de demisie în luna august 2021. În conformitate cu noua legislație, începând cu luna septembrie 2021, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică stabilește prețurile plafon pentru două produse de bază, benzina A-95 și motorina.

Opinia ta contează. Comentează!