Armenia are un nou premier
Externe 8 mai 2018, 15:51 | 1767

Poporul armean a ieșit iar în stradă, pentru a marca victoria. Liderul opoziției Nikol Pashinyan a devenit astăzi prim-ministrul Armeniei. Pentru Pashinyan au votat 59 de deputați, inclusiv din partidul de guvernământ. Astfel s-a pus capăt crizei politice, generate de ample proteste stradale.

Fiind singurul candidat pentru fotoliul de șef al Guvernului, de altfel, nominalizat de către popor, într-o a doua tentativă, Nikol Pashinyan a întrunit de această dată numărul necesar de voturi în legislativ. 59 de deputați au votat în favoarea acestuia la funcția de premier, iar alți 42 au refuzat candidatura opozantului. Anunțul a fost primit cu urale în centrul capitalei Armeniei, unde susținătorii opozantului așteptau cu sufletul la gură decizia parlamentului în vederea desemnării noului prim-ministru.

Amintim că săptămâna trecută, majoritatea parlamentară a respins candidatura opozantului pentru postul de prim-ministru al țării. Atunci, Pashinyan și-a îndemnat susținătorii la o acţiune completă de nesupunere civică. Potrivit noilor modificări făcute în Constituția Armeniei, premierului îi revin cele mai importante atribuții în stat, iar preşedintele are un rol mai mult protocolar.

În vârstă de 42 de ani, Nikol Pashinyan este fost jurnalist și fost redactor-șef al celui mai mare ziar de opoziție al țării. Potrivit presei străine, deși se declară un opozant, Pashinyan s-a angajat să mențină legăturile strânse dintre Erevan și Moscova, argumentând că vrea să se concentreze pe înlăturarea corupției din țară.

Criza politică din Armenia s-a declanșat pe 13 aprilie, odată cu protestele antiguvernamentale, conduse de Pashinyan. Acestea au fost generate de intenția lui Serj Sarksyan de a se menține la putere după ce și-a încheiat două mandate prezidențiale. La o săptămână după ce a fost acceptat să preia conducerea executivului și a primit puteri sporite, Sarksyan a demisionat sub presiunea străzii.

Opinia ta contează. Comentează!